SGK`ya devir erteleniyor

400 bin kişiyi ilgilendiren vakıf sandıkları konusunda kritik bir karar alındı.

SGK`ya devir erteleniyor
Başta bankalar olmak üzere bazı kurumlar bünyesinde faaliyet gösteren sigorta sandıklarının mayıs ayı itibariyle Sosyal Sigortalar Kurumu’na (SGK) devri gerekiyordu. Ancak birçok kişinin emekliliğinde hayati öneme sahip olan sandıkların devrinin ertelenmesi yönünde karar alındı. Bu nedenle önümüzdeki aylarda SGK’ya devir sürecini erteleyen bir yasa değişikliği yapılacak.
 
Mayıs’ta doldu
 
2008’de yapılan sosyal güvenlik reformunda, sigorta sandıklarının Sosyal Sigortalar Kurumu’na (SGK) devredilmesi maddesi de yer aldı. Yasada sigorta sandıklarının SGK’ya devrinin 3 yıl içinde yapılacağı ve bu sürenin Bakanlar Kurulu kararı ile en fazla iki kez daha uzatılabileceği maddesi bulunuyordu. 3 yıllık süre 8 Mayıs 2011’de doldu. Ancak Bakanlar Kurulu kendisine verilen süre uzatma yetkisini kullanınca sandıkların devir süreci 8 Mayıs 2015 tarihine ertelendi.
 
Ek maliyet getiriyor
 
Bugünkü mevzuata göre 2015 yılı mayıs ayı itibariyle sandıkların SGK’ya devredilmesi gerekiyor. Bu nedenle tek madde olarak yapılacak yasal düzenlemenin mayıs ayından önce meclisten geçirilmesi hedefleniyor. Ertelemeyi gündeme getiren gerekçe ise, sigorta sandıklarının SGK’ya devrinin doğuracağı ek maliyet.
 
54 milyarlık yük
 
Sayıştay’ın yaptığı belirlemelere göre 366 bin kişiyi yakından ilgilendiren sandıkların SGK’ya devrinde uygulanacak faiz yüzde 9.8 olacak. Faiz, devrin toplam maliyetini 58 milyar 986 milyon liraya kadar çıkaracak. Bu da sosyal güvenlik sistemine yaklaşık 54.5 milyar liralık ilave yük getirecek.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X