Sigaranın zararları dev maketle anlatılıyor

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından ülke genelinde akciğer kanseri ve akciğer hastalıkları hakkında vatandaşların bilgilendirilmesi ve farkındalık oluşturulması amacıyla hazırlanan ‘Koca Ciğer’ maketi Bursa’da çeşitli noktalarda vatandaşlara sergileniy

Sigaranın zararları dev maketle anlatılıyor

Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından koordine edilen etkinlikte ‘Koca Ciğer’ maketi, sergileme programının ilk durağı olan Kapalı Çarşı’da vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördü. Dev maketi ziyaret eden Bursa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Özcan Akan, “Sigara denilince vatandaşlarımızın aklına ilk önce akciğer kanseri gelmektedir. Dolayısıyla sigaranın zararlarını akciğerle sembolize ederek, anlatmak istiyoruz” dedi.

Sigara kullanımının, akciğer kanserinde tespit edilmiş en önemli risk faktörü olduğunun bilgisini veren Dr. Akan, “Sigara, hem doğrudan kullanıcısında hem de çevresel sigara dumanına maruz kalan kişilerde kanser ve solunum yolu hastalıklarına neden olan zararlı bir maddedir. İçerdiği 50 tanesi doğrudan kanserojen olan 4 binin üzerinde kimyasal madde yoluyla vücudun belli başlı organ ve sistemlerinin genetik yapısı ve normal işleyiş mekanizmalarını bozarak başta solunum ve sindirim sistemi kanserleri, kalp-damar hastalıkları, inme-felç sorunları gibi tedavisi zor ve geri dönüşü olmayan sorunlara yol açmaktadır” diye konuştu. Sigara içen kişiyle aynı ortamı paylaşmak durumunda kalan kişilerin, havayı soluyarak pasif sigara içicisi olduklarını belirten Dr. Akan, “Araştırmalar 8 saat çevresel sigara dumanına maruz kalan kişilerin günde 20 adet sigara içen biri kadar sigaranın etkilerine maruz kaldığını ortaya koymaktadır. Dolayısıyla sigara içmediği halde kişiler bu maruziyetten kaynaklı olarak zararlı etkilere açık hale gelmektedir” şeklinde konuştu. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X