Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, sigara kullanıcılarında bırakma kararlılığı oluşturmak, tütün kullanımının sağlığa olan zararlı etkilerinin anlaşılmasını sağlamak amacıyla kutlanan ‘Dünya Sigarayı Bırakma Günü’ kapsamında açıklamalarda bulundu.
Sigaranın, akciğer kanserinde tespit edilmiş en önemli risk faktörü olduğunun bilgisini veren Dr. Akan, ”Sigara, içerdiği 50 tanesi doğrudan kanserojen olan 4 binin üzerinde kimyasal madde ile vücudun belli başlı organ ve sistemlerinin genetik yapısı ve normal işleyiş mekanizmasını bozmaktadır. Bunun yanında başta solunum ve sindirim sistemi kanserleri, kalp-damar hastalıkları, inme-felç sorunları gibi tedavisi zor ve geri dönüşü olmayan birçok sağlık sorununa yol açmaktadır” diye konuştu.
UZMAN YARDIMI ALIN
Sigarayı bırakma sürecinde en önemli faktörün kişinin kendi isteği olduğunu vurgulayan Dr. Akan, bağımlıların sigaradan kurtulma konusunda profesyonel uzman yardım alabileceklerini söyledi. Bursa’da Sağlıklı Hayat Merkezleri ve hastanelerde bulunan sigara bırakma polikliniklerinde uzmanların bağımlılara vereceği tavsiyelerle sigarayı bırakmalarına yardımcı olduklarını belirten Dr. Akan, “Bilimsel geçerliliği kanıtlanmış yöntemler kullanılması halinde tütün bağımlılığından kurtulmak mümkündür. Bu polikliniklere başvuran kullanıcı kişilerin tedavi ve takipleri uzmanlarımız tarafından özel olarak yapılmakta, süreç boyunca kendilerine destek sağlanmaktadır. Bu zararlı alışkanlıktan kurtulmak isteyen tüm vatandaşlarımızı geç olmadan sigara bırakma polikliniklerimize davet ediyorum” şeklinde konuştu.