Sığınmacı iadesi hayata geçiyor

Türkiye ile AB arasında Suriyeli sığınmacılara ilişkin anlaşma bugün hayata geçiyor. İlk sığınmacı grubunun bugün gemiyle Midilli Adası’ndan Dikili’ye getirilmesi bekleniyor.

Sığınmacı iadesi hayata geçiyor

Türkiye ile Avrupa Birliği arasında Suriyeli sığınmacı krizine ilişkin 18 Mart’ta varılan anlaşma bugün hayata geçiyor. 

20 Mart’tan itibaren Yunan adalarına geçen göçmenlerin iadesini kapsayan anlaşma çerçevesinde Yunanistan’ın Midilli Adası’ndan gönderilecek 500 dolayında sığınmacı, bugün gemi ile Dikili Limanı’na getirilecek. 

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında imzalanan Geri Kabul Anlaşması kapsamında bugün başlayacak göçmenlerin gönderilmesi öncesinde, Dikili Limanı’nda da hazırlıklar son aşamaya geldi. Liman alanında göçmenlerin parmak izlerinin alınarak kayıtlarının yapılacağı, sağlık taramasından geçirileceği çadırlar kuruldu. Midilli’den getirilmesi beklenen göçmenlerin İzmir’deki işlemlerin ardından otobüslerle başka bir kentte kurulan mülteci kampına sevk edileceği öğrenildi. 

SAKIZ ADASINDA 800 KİŞİ

Öte yandan bugün başlaması beklenen iade sürecinde Türkiye’ye dönmek istemeyerek kamptan kaçan 800’e yakın göçmenin ise, Sakız Limanı’nda beklediği kaydedildi. Sakız’daki Suriyeli göçmenlerin iade süreci için önce Midilli Adası’na sevk edileceği öğrenildi. Yaklaşık 200 göçmenin bugün Sakız’dan Midilli’ye sevki bekleniyor.

Yunan adalarından Türkiye’ye geri gönderilmesine karar verilen her Suriyeli karşılığında Türkiye’deki bir Suriyeli de AB ülkelerine yerleştirilecek. AB’nin formül için açıkladığı sayı 72 bin. Türkiye ile AB arasında varılan mutabakata göre, uygulama bu sayı doluncaya kadar devam edecek. Türkiye’ye gelecek ve Avrupa’ya alınacak sığınmacı sayısı eşit tutulacağı için AB ile mutabakattan kaynaklı bir artış olmayacak.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X