Sığınmacılar ana karaya taşınıyor

Türkiye ile AB arasında varılan anlaşma yürürlüğe girdi. Yunanistan, Ege adalarına önceden gelen sığınmacıların ana karadaki kamplara taşınması işlemlerini hızlandırdı.

Sığınmacılar ana karaya taşınıyor

Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye arasında varılan anlaşmanın ardından Midilli, Sakız, Sisam, İstanköy ve İleryoz adalarındaki sığınmacılar, gemilerle ana karaya taşınıyor. 

Önceki gece 600’ün üzerinde sığınmacının Atina yakınlarındaki Pire Limanı’na getirildiği belirtilirken, Yunan basını dün bin 169 sığınmacının Sakız adasından alındığını ve bin 372 sığınmacının da Midilli’Den gemilerle ülkenin kuzeyindeki Kavala’ya taşınacağını yazdı. 8 bini adalarda olmak üzere ülkede toplam 48 bin 141 sığınmacı bulunuyor. 

Anlaşmaya göre dünden itibaren Türkiye üzerinden Yunan adalarına geçiş yapan sığınmacılar, 4 Nisan tarihinden sonra Türkiye’ye geri gönderilebilecek. Bunun karşılığında, geri gönderilen her bir sığınmacı için AB ülkeleri Türkiye’den bir sığınmacı alacak. 

Bu işlemin gerçekleşebilmesi için şimdiye kadar varmış olan sığınmacıların adalardan taşınması gerekiyor. Ayrıca, anlaşma çerçevesinde işlemlerin gözlenebilmesi amacıyla Ege’deki beş Yunan adasında Türk yetkililer de görev alacak, Yunan yetkililer de aynı nedenle Türk kıyılarında bulunabilecek.

TESPİTLER BAŞLIYOR

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, dünden itibaren Türkiye’den Yunan adalarına yasa dışı gidenlerin tespitlerinin başlayacağını belirterek, “20 Mart itibarıyla Yunan adalarına giden tüm yasadışı göçmenleri, Türkiye’den gelmiş olmaları kaydıyla Türkiye geri alacak. Bunlar karşılığında da her biri için bir Suriyeli misafirimiz kamplardan yasal olarak Avrupa ülkelerine insan onuruna yakışır şekilde gidecek. 4 Nisan’dan itibaren de Türkiye, bir mülteci geldiği andan itibaren bir Suriyeli kardeşimizi Avrupa’ya gönderebileceği bir takas sistemini işleme koyacak” dedi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X