Şimdi çıkılmaz

Bir süre önce Suriye’den çekileceklerini açıklayan ABD Başkanı Trump’a partisinden itiraz geldi. Cumhuriyetçi Senatör Graham, Suriye’den erken çekilmeleri durumunda, Türkiye’yle Kürtler arasındaki savaşın kontrolden çıkacağı uyarısında bulundu.

Şimdi çıkılmaz

ABD Başkanı Donald Trump’ın “Çok yakında Suriye’den çekileceğiz, bırakalım başkaları ilgilensin” sözleri Washington’da tartışma yarattı. Amerikan siyasetinin önde gelen isimlerinden olan Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Suriye’den çekilmenin ‘verilecek en kötü karar’ olduğunu savundu; ABD’nin çekilmesinin ‘Türkiye’yle Kürtler arasındaki gerilimi artıracağı’ yorumunu yaptı.

Fox News’a konuşan Graham, “Bu, başkanın verebileceği en kötü karar olur. Bu filmi daha önce gördüm, Obama Irak’ta aynısını yaptı” dedi. “DEAŞ köşeye sıkıştı. Eğer onları rahatlatmak istiyorsanız, Amerikan askerlerini çekersiniz” diye konuşan Graham bunun bir faciaya yol açacağını savundu.

Graham, “Suriye’de hala 3 binden fazla DEAŞ militanı var. Eğer askerlerimizi yakın zamanda çekersek DEAŞ geri döner, Türkiye’yle Kürtler arasındaki savaş kontrolden çıkar ve Şam’ı, hiçbir Amerikan varlığı olmadan İranlılara vermiş olursunuz” diye konuştu.

EN AZ 2 YIL DAHA

Trump geçen hafta Ohio’da destekçilerine hitap ederken “Çok yakında Suriye’den çekileceğiz, bırakalım başkaları ilgilensin” demişti. ABD Başkanı’nın Suriye Demokratik Güçleri’nin kontrolündeki bölgeye 200 milyon dolarlık yardımı da dondurduğu ortaya çıkmıştı.

Trump’ın Suriye’den çekilme yönündeki tavrı, Amerikan yönetiminde tartışma yaratmış görünüyor. ABD Başkanı’nın sözlerinden kısa süre sonra Dışişleri’nden “Böyle bir plandan haberimiz yok” açıklaması gelirken, Reuters’a konuşan üst düzey bir yetkili de Trump’ın danışmanlarının Suriye’de en az iki yıl daha az sayıda asker bulundurmaktan yana olduğunu söyledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X