Şimdi de ‘ajan’kiriz

İran’la ABD arasındaki gerilimde yeni bir perde açıldı. Tahran, bir yıl içinde yakaladığını iddia ettiği 17 ‘CIA ajanı’nın fotoğraflarını yayınladı. Washington ise iddiayı reddetti.

Şimdi de ‘ajan’kiriz

İran, ABD’nin istihbarat birimi CIA için çalıştığını öne sürdüğü 17 kişiyi yakaladığını açıkladı. Kişilerin ülkenin ekonomi, nükleer, altyapı, ordu ve siber güvenlik gibi kritik sektörlerinde yalakandığı bildirildi.  

İran devlet televizyonu, geçtiğimiz yıl içinde yakalandığı belirtilen 17 ajana ait bazı belgeleri de yayımlarken, bu kişilerin bazılarının idam cezasına çarptırıldığını da açıkladı. 

Yarı resmi Press TV’ye konuşan bir yetkili, şüphelilerin çoğunlukla özel sektörde kritik kurumlara sızdığını söyledi. Açıklamada, CIA’in bu kişilerle çoğunlukla internet üzerinden iletişim kurduğu da belirtildi. Haziran ayında da İran Savunma Bakanlığı’nda çalışan bir İran vatandaşı, CIA’ye casusluk yaptığı gerekçesiyle idam edilmişti.

İran’ın bu açıklaması, ABD Başkanı Donald Trump’ın nükleer anlaşmadan çekilip yaptırımları yeniden dayatması sonrası adım adım yükselen gerilimde yeni bir perde açılması olarak yorumlandı. 

ajan.jpg

POMPEO: YALAN SÖYLÜYORLAR

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise Tahran’ı yalan söylemekle itham etti. Fox News’a konuşan Pompeo, “İran rejimi yalan söylemekle dolu uzun bir geçmişe sahip” dedi. Ancak ABD Dışişleri Bakanı’nın “İran İslam Cumhuriyeti’nden eve döndürmek için çalıştığımız uzun bir Amerikalılar listesi var” sözleri de dikkat çekti.

Casusluk iddiaları, İran’la Batı arasındaki gerilimin Hürmüz Boğaz üzerinden yeniden tırmandığı bir dönemde geliyor. ABD İran’ı, dünya petrol ticaretinin kalbi olan Hürmüz Boğazı’nda bir dizi gerilimden sorumlu tutmuş, İngiltere Cebelitarık’ta bir İran tankerine el koymuş, İran da geçen hafta bir İngiliz tankerini alıkoymuştu. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X