Simite indirim de zam da yok

Susamda gümrük vergisi yüzde 23,4’ten yüzde 10’a düşürüldü ama simitçiler indirim yapmayı düşünmüyor. Bursa’da simit yıl boyunca 1 liradan satılacak.

Simite indirim de zam da yok

ASLIHAN AYDIN

Gıda sektörünün hükümetten talep ettiği ithal susamda vergi indirimi yeni yılda karşılık buldu. Susamdaki gümrük vergisi yüzde 23,4’ten yüzde 10’a düşürüldü. Susam Tahin Helva ve Reçel İmalatçıları Derneği (SUTHER) Başkanı Necati Göksu, vergi indiriminin sektöre olumlu yansıyacağını, susamın ham madde olarak kullanıldığı ürünlerin fiyatının gelecek günlerde aynı oranda ucuzlayacağını savundu. Sektörün önemli oyuncuları da helva çeşitleri ve tahin başta olmak üzere 20’den fazla üründe indirim yapılacağını açıkladı. Ancak Türkiye’de susam denince akla gelen ilk ürünlerden olan, hatta fiyatı yüksek diye bir ara susamsız üretilen simitte indirim yapılmayacağı bildirildi.

FİYAT 1 YIL ARTMAYACAK

Bursa Simitçiler Odası Başkanı Erdal Pınar, ithal susamda vergi indiriminin simit fiyatlarında bir değişlik yaratmayacağını söyledi. Esnafın susam aldığı toptancının fiyatı düşürmediği sürece fayda sağlamayacağını belirten Pınar, “Toptancılar fiyatta indirim yapsa dahi artan işçi ve kira maliyetleri ile birbirini ancak dengeleyecek” dedi. Simit fiyatlarının en son 2013 yılında artarak 100 gramının 1 liraya çıktığını hatırlatan Pınar, bu yıl zam yapmayı düşünmediklerini kaydetti.

HER ÖNÜNE GELEN AÇMAMALI

Erdal Pınar, sektörün sorunlarına da değinerek, “Eskiden işletme açmak isteyenler ruhsat ve gıda sicili aldıktan sonra Tarım İl Müdürlüğü’nden üretim izni raporu alıyordu. Fakat 2012 yılında çıkan kanunla birlikte kişinin kendi beyanına göre işletme kayıt belgesi veriliyor. Ruhsat aşamasına sonrasında geçiliyor” dedi. 

Bu durumun büyük sorunlara yol açtığının altını çizen Pınar, şunları kaydetti: “Belirli standartlar getirilmesini talep ediyoruz. Her önüne gelen gıda işletmesi açıyor. Biz bu tip işletmeler açmak isteyenlere oda olarak eğitim vermek istiyoruz. Odadan yeterlilik belgesi alanlar işletme açabilsinler.”

300 KAÇAK İŞLETME VAR

Bursa’da kaçak simit üretimi yapan yerlerin 300’ü bulduğunu ileri süren Erdal Pınar, bu tip yerlerin gece üretim yapıp, sabah dükkanlarını kapattıklarını söyledi. Pınar, söz konusu işyerlerinin daha çok Osmangazi ve Yıldırım’da bulunduğunu da sözlerine ekledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X