Sınır değişirse kan dökülür

Irak Başbakanı Haydar el İbadi, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (KBY) 25 Eylül’de yapmayı tasarladığı bağımsızlık referandumunu reddettiklerini belirtirken, sınırların değiştirilme ihtimaline de gözdağıyla yanıt verdi.

Sınır değişirse kan dökülür

Irak’ın başkenti Bağdat’ta gazetecilerle bir araya gelen el İbadi, referandumu şimdi de gelecekte de reddettiklerini söyledi. İbad, ‘’Çünkü anayasaya aykırı ve ülkemizi zayıflatıyor. Irak’ın bütün mercileri, referandumun anayasaya aykırı olmasıyla ilgili kararını verdi” dedi Kuzey Irak yönetimine gözdağı da veren Irak başbakanı, “Sınırların tek tarafları ve güçle değiştirilmesi kan dökülmesinin kapısını açar” derken, bir kez daha referandum dışında çözümler bulunabileceğini söyledi.

 

Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum’un da Barzani ile görüşmek üzere Süleymaniye’yi ziyaret edeceği belirtildi.

ULUSLARARASI TEPKİLER

Öte yandan Kürt yönetimine referandumu iptal etme çağrıları da devam ediyor. Dün bir açıklama yapan Avrupa Birliği  Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Kuzey Irak’taki  bağımsızlık referandumunun iptal edilmesi çağrısı yaptı. Mogherini,  ‘Teklif edilen referandum gibi tek taraflı eylemler zarar verici ve bunlardan kaçınılmalı’ ifadelerini kullandı.

Dün referandumla ilgili bir açıklama da Rusya’dan geldi Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’nın bölge ülkelerinin toprak bütünlüğünden yana olduğunu söyledi. Peskov, Rusya’nın referandum sonucunu tanıyıp tanımayacağı yönündeki soru karşısındaysa, şu an için bu konuda yorum yapmak istemediğini ifade etti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X