Sınır dışı tartışması

Brüksel saldırganlarından birinin Türkiye’den sınır dışı edilmesi ile ilgili tartışmalar Belçika ile Hollanda’da siyasi bir noktaya geldi.

Sınır dışı tartışması

Belçika’da İçişleri Bakanı Jan Jambon, dün özel bir komisyonda ifade verirken, Hollanda’da ise hükümete karşı gensoru hazırlığı var. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Brüksel’i kana bulayan teröristlerden bazıları hakkında gerekli bilgileri Belçika ve Hollanda’ya verildiğine ilişkin açıklamaların ardından, her iki ülkede de tartışmalar artarak devam ediyor.

Belçika’da önce Adalet Bakanı Koen Geens bu bilgileri  inkar etti, ardından  küçümsedi, daha sonra ise  topu Hollanda’ya attı. Ancak gazeteciler araştırdıkça, Ankara’dan gelen mesajların ne kadar doğru ve Türkiye’nin zamanında müdahale ettiği ardından da konuyu müttefikleriyle yani Hollanda ve Belçika ile paylaştığı, ancak her iki ülkenin de bu bilgileri işleme koymadığı ve harekete geçmediği ortaya çıktı. Bu nedenle dün öğleden sonra Belçika İçişleri Bakanı  Jan Jambon Brüksel’deki Terörle Mücadele Komisyonu’na ifade verdi. Ayrıca önümüzdeki hafta da  konuya yönelik olarak  bir tahkikat komisyonu  kurulması karara bağlandı.

GENSORU GÜNDEMDE

Öte yandan Hollanda’da ise gensoru hazırlığı var ve buna yönelik hükümet aleyhine, bu konuda adalet ve iç işleri bakanlarının yeterince atik davranmadıkları gerekçesiyle bütün  bu sistemin gözden geçirilmesi  yönünde bir talep var. 

7 KİŞİ GÖZALTINDA 

Bu arada Belçika polisi, 22 Mart’ta Brüksel’de düzenlenen saldırılarla bağlantılı olduğundan şüphelenilen 6 kişiyi gözaltına aldı. 

Gözaltılar Perşembe gecesi geç saatlerde Brüksel’in Jette ve Schaerbeek mahallelerinde düzenlenen baskınlarda gerçekleşti. Gözaltına alınanların kimliklerine ve saldırıyla bağlantılarına ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı. Baskın yapılan evlerde patlayıcılar ve bomba yapım malzemelerinin de ele geçirildiği ifade edildi.

Dün ise Brüksel’deki Meiser meydanında gerçekleştirilen operasyonda şüpheli bir kişinin polis kontrolünden kaçmak isterken ayağından vurularak yakalandığı açıklandı.

Fransa’da da kısa süre içerisinde saldırı düzenlemeyi planlayan bir kişinin tutuklandığı açıklandı. İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, alınan istihbarat üzerine güvenlik güçlerinin Paris’in kuzeybatısındaki Argenteuil’de bir operasyon gerçekleştirdiğini, bir kişinin yakalandığını duyurdu. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X