Sınır karıştı, sıfır noktasında olaylar çıktı

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde, Suriye sınırına sıfır noktada toplanıp Kobani’deki çatışmaları izleyen gruba jandarma biber gazı ve TOMA’yla müdahale etti.
MUŞ’un Varto İlçesi’nde, Suriye’nin Kobani kentine yönelik IŞİD saldırısını protesto protesto için

Sınır karıştı, sıfır noktasında olaylar çıktı
Kobani’deki IŞİD terör örgütü ve YPG arasında çatışmalar şiddetlenerek devam ederken Suruç’a bağlı köylere havan topu ve uzun namlulu silah mermilerinin isabet etmesi nedeniyle Şanlıurfa Valiliği köylerin boşaltılması talimatını verdi. Suruç’tan sınıra geçişleri kapatan jandarma ekipleri çevrede yoğun güvenlik önlemi almaya başladı.
 
Kobani’deki IŞİD terör örgütü ve YPG güçleri arasındaki çatışmaları izleyen çok sayıda vatandaş otomobil, kamyonet ve traktörlerle sınıra sıfır noktada toplanmaya başladı. Jandarma ekipleri bölgenin güvenli olmadığını söyleyerek grubun dağılması yönünde anons yaptı. Dağılmamakta ısrarcı olan grup slogan atmaya başladı. Grubun dağılmaması üzerine jandarma ekipleri biber gazıyla müdahaleye başladı. Grup ile jandarma arasındaki gerginlik sırasında bazı kişilerin askeri araçlara taş attığı görüldü. Jandarmaya ait TOMA’nın da tazyikli suyla müdahaleye başlaması üzerine aracı olanlar araçlarına binerek bölgeden uzaklaşmaya çalıştı. TOMA, Suruç merkezi istikametine iki kilometre boyunca araç konvoyuna ve yürüyerek kaçanlara tazyikli suyla müdahale ederek bölgeden uzaklaştırdı. Gruplar müdahaleyle birlikte dağılırken, güvenlik güçlerinin sınır hattındaki önlemleri devam ediyor.
 
VARTO’DA KOBANİ PROTESTOSU: 1 ÖLÜ, 1 YARALI

MUŞ’un Varto İlçesi’nde, Suriye’nin Kobani kentine yönelik IŞİD saldırısını protesto protesto için yapılan gösteriler sırasında açılan ateşle, 25 yaşındaki Hakan Buksur hayatını kaybetti, Umut Bozkurt da yaralandı.

 

IŞİD’in Kobani’deki saldırısının protesto edildiği Varto İlçesi’nde, esnaf kepenk açmadı. Tüm cadde ve sokaklarda barikat kuran grup, Kobani için sloganlar attı. Polis, barikat kurarak, ateş yakan gruba biber gazı ve basınçlı suyla müdahale etti. Müdahaleye taş ve molotof kokteyli ile karşılık veren grup arasında gerginlik tırmandı. Çıkan olaylar sırasında açılan ateşle Hakan Buksur öldü. Buksur’un cesedi Varto Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Varto’nun Buzlugöze Köyü’nde yaşayan Buksur’un ilçe merkezinde inşaatlarda çalıştığı öğrenildi.
 
MERSİN’DE OLAYLI IŞİD PROTESTOSU: 9 YARALI

 

MERSİN’de ve Tarsus İlçesi’nde IŞİD karşıtı gösteriler terör eylemine dönüştü. Tarsus’ta IŞİD’ı protesto eden gruba Mustazaflar Derneği’nden taş atılması sonucu silahlı, taşlı kavga çıktı. Olaylarda biri pompalı tüfekle olmak üzere 9 kişi yaralandı.

Mersin’in bazı ilçelerinde bugün Kobani’ye destek vermek ve IŞİD’e tepki göstermek için çeşitli eylemler yapıldı. Merkez Toroslar İlçesi’ne bağlı Demirtaş ve Alsancak mahalleleri, merkez Akdeniz İlçesi’ne bağlı Gündoğdu, Siteler, Güneş, Çay, Çilek, Kurdali mahallelerinde toplanan gruplar, esnafı kepenk kapatmaya zorlayıp, izinsiz gösteriler yaptı. Demirtaş Mahallesi Pazar Sokağı ve Soğuksu Caddesi üzerinde toplanan ve aralarında yüzleri maskeli, ellerinde molotofkokteyli bulunan yaklaşık 400 kişi, Gazi Mustafa Kemal Bulvarı’na doğru slogan atarak yürüyüşe geçti. D-400 Karayolu Gazi Mustafa Kemal Bulvarı’nı çöp konteynerleri ile kapatan gruba TOMA ve panzer destekli çevik kuvvet polisleri müdahale etti. Eylemciler, polise molotofkokteyli, havai fişek ve taş attı. Polis müdahalesiyle dağılıp ara sokaklarda toplanan eylemciler, Alsancak Polis Merkezi’ne doğru yürüyüşe geçip, taşlı saldırıda bulundu. Grup yine polis müdahalesiyle dağıtıldı.

 
TARSUS KARIŞTI

Tarsus’ta Tozkoparan, Barbaros, Şahin, Fevzi Çakmak ile Fahrettin Paşa mahallerinde toplanan gruplar ise Makam Meydanı’nda buluştu. “Diren Şengal Kürdistan seninle”, “Biji Serok Apo” diye slogan atan yaklaşık bin 500 kişi, araç trafiğine kapalı Yarenlik Alanı’na ulaştı. Burada, gölgeliklerin üzerine çıkan yüzü maskeli eylemciler, Abdullah Öcalan posterleri açtı. Kobani’de ölenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunan eylemciler, oturma eylemi yapıp dağıldı. Grup dağılırken Mustazaflar Derneği önünden geçenler taşlı saldırıya uğradı. Dağılan gruptakilerin de taşla karşılık vermesi üzerine olaylar bir anda büyüdü. Bu sırada dernek üyelerinin bulunduğu yerden dağılan grubun üzerine pompalı tüfek rastgele ateş açıldı. Paniğe neden olan saldırı sırasında göstericilerden bir kişi bacaklarından yaralandı.Yaralanan kişi özel bir araçla Tarsus Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak, tedavi altına alındı. İki katlı dernek binasının damına çıkan dernek üyeleri göstericilerin üzerine taş atmayı sürdürdü. Eylemciler de dernek üyelerine taş atarken, TOMA destekli çevik kuvvet ekipleri, iki grup arasında önlem aldı. Olayda her iki gruptan 9 kişi yaralanırken bir otomobil de ateşe verildi. Olay yerine gelen İlçe Emniyet Müdürü Haydar Çelik, her iki tarafı sakinleştirmek için çabaladı. Gruplar TOMA destekli polis ekiplerinin biber gazı ile müdahalesi sonucu dağıtıldı. Polisin dernek binası çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı.

 
DENİZLİDE YARALIYA POLİS YARDIM ETTİ

 

Denizli’de İŞİD’i protesto etmek ve Kobani’ye destek vermek için Esentepe Mahallesinde izinsiz gösteri yapan gruba polis ekipleri tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti. Olaylar sırasında yaralanan bir vatandaşa AA muhabiri Sebahattin Zeyrek ile sivil polis ilk müdaheleyi yaptı.
 
HAKKARİ’DEN SURUÇ’A

 

Hakkari’de Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokrasi Partisi (HDP) il örgütünün yaptıkları çağrılar üzerine Belediye önünde toplanan yaklaşık 100 kişi, kiralanan 5 araçla Kobaniye destek amaçlı Şanlıurfa’nın Suruç ilçesine doğru haraket ederken, kent merkezinde bir araya gelen bir grup gösterici de önlem alan polislerin zırhlı araçlarına taş atması üzerine gerginlik çıktı. Polis, kendilerine taş atan göstericileri önce anonsla uyardı, ardından da göz yaşartıcı bomba ve tazyikli su ile müdahale ederek dağıttı. Hakkari’deki olaylar sokak aralarında bir süre devam etti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X