Sınıra zeplin gözü

Hükümet, Türkiye’yi IŞİD’den koruyacak yeni önlemlere Bakanlar Kurulu’nda yeşil ışık yaktı. Suriye sınırına konuşlandırılacak zeplinler havadan, örülecek beton duvarlar ve kazılacak hendekler de karadan koruma sağlayacak.

Sınıra zeplin gözü

Suriye sınırında IŞİD, PYD ve diğer terör örgütlerine karşı alınacak ilave sınır güvenliği tedbirleri önceki gün Bakanlar Kurulu toplantısında karara bağlandı. 2 milyar liralık “Sınır Fiziki Güvenlik Sistemi” (SFGS) projesi önümüzdeki günlerde devreye alınacak. Sınır boyunca 24 kilometrelik gözetleme alanı kapasitesine sahip zeplinler ile İnsansız Hava Araçları (İHA) en büyük desteği sağlarken; Hatay, Şanlıurfa, Mardin, Gaziantep sınırında ise bazı yerlere duvar inşa edilip, hendek kazılacak.

OLAĞANÜSTÜ ÖNLEMLER

Gelişmiş kamera, termal kamera, harekete duyarlı sensörlerle donatılmış tel örgü ve kara gözetleme radarları da 4 ilin sınırlarına yerleştirilecek. Bu sistemler insansız hava araçları ve zeplinlerle entegre bir şekilde çalışacak. Suriye Sınırı Fiziki Güvenlik Sistemi projesinin ana unsurları; sınıra beton duvar, gözetleme kulesi, asfalt devriye yolu, güçlendirilmiş kafes tel engeli, aydınlatma sistemleri, etkin hudut birlikleri, balon ve İHA’lar ile havadan mobil zırhlı araçlarla karadan gözetleme oluşturuyor.

911 KM’Yİ KAPSIYOR

İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülen ve Türkiye’nin 2 bin 949 kilometrelik tüm kara sınırlarının 7/24 gözetleyecek olan 4.2 milyar liralık “Entegre Sınır Güvenlik Sistemi” (ESGES) uygulanana kadar devreye alınacak SFGS projesi, sadece 911 kilometrelik Suriye sınırını kapsıyor.

IŞİD’E KARŞI ZEPLİN GÖZÜ

Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, IŞİD’e karşı sınır hattında alınacak yeni önlemlerden en çarpıcısı “Zeplin gözü”nün devreye girecek olması. Sınırın kritik noktalarını havadan gözetleyecek şekilde zeplinler konuşlandırılacak. Havada sabit kalacak ve insansız hava araçlarının irtifalarından daha yüksekte konumlandıkları için çok daha geniş bir alanı gözetleme imkanına sahip olacak bu zeplinler, aynı sistemi Meksika sınırında yıllardır etkin bir şekilde kullanana ABD’den satın alınacak.

 

HUDUT PERSONELİNİN YARISI SURİYE SINIRINDA

Kara Hudutlarını Koruma ve Güvenliği; 7/24 esasına göre 13 tugay komutanlığı, 9 tugay komutan yardımcılığı, 7 hudut alay Komutanlığı, 46 hudut taburu, 158 hudut bölüğü ve 317 hudut karakoluyla sağlanıyor.

Bu birliklerden Suriye hududunda, 12 hudut taburuna takviye olarak, 3 mekanize piyade taburu, 1 tank taburu, 1 motorlu piyade taburu ve 1 komando taburu ile toplamda 18 tabur, 139 hudut karakolunda yaklaşık 20 bin personel ile görev yapıyor. Bu rakam hudutlarda görev yapan askeri personelin yaklaşık yarısına tekabül ediyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X