Sınırın çelik kanatlı devriyeleri

Türk jetleri, Türk hava sahasının korunmasına yönelik hava muharebe devriye görevini sürdürürken, bugüne kadar sınır ihlali yapan ve ikazlara uymayan helikopter, insansız hava aracı ve savaş uçağını angajman kuralları kapsamında düşürdü.

Sınırın çelik kanatlı devriyeleri

Türk hava sahasının korunmasına yönelik devriye uçuşlarını sürdüren Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait jetler, bugüne kadar sınır ihlali yapan ve ikazlara yanıt vermeyen helikopter, insansız hava aracı ve savaş uçağını angajman kuralları kapsamında düşürdü.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait F-16’ların Türkiye-Suriye hudut hattındaki hava muharebe devriye görevi devam ediyor.

Söz konusu görev, İncirlik’teki askeri üsse gönderilen farklı üs komutanlıklarına ait jetlerce gerçekleştiriliyor. Farklı filolardaki F-16’lar devriye uçuşlarıyla gün boyunca sınırın güvenliğini sağlıyor.

Hava muharebe devriye görevine katılan filo komutanlıklarının başında 151’inci “Tunç” ve 152’nci “Akıncılar” jet filo komutanlıkları geliyor.

“Pars” ve “Atmaca”lar

8. Ana Jet Üs Komutanlığı da hava muharebe devriye görevine çıkan jetlerin bağlı olduğu üs komutanlığı olarak dikkati çekiyor.

Bu görevi yerine getirenlerin başında “Pars” çağrı kodunu kullanan 181. Filo Komutanlığı yer alıyor. Gece alçak irtifa uçuş kabiliyetine sahip filodaki uçaklarda “LANTIRN” adı verilen, gece veya bozuk meteorolojik koşullarda bile pilotlara mükemmel görüş sunan, özel bomba ve füzelerin hedefi isabetle vurmasını sağlayan sistem bulunuyor.

Bir diğer jet filosunu ise “Atmaca” çağrı kodunu kullanan 182. Filo Komutanlığı oluşturuyor.

Diğer filolardan gelen F-16’lar da hava muharebe devriye görevine çıkıyor.

Müdahale edilen ihlaller

Hava muharebe devriye görevini gerçekleştiren F-16’lar, angajman kurallarını da uyguluyor. Bu kapsamda bugüne kadar sınır ihlali yapan helikopter, insansız hava aracı ve savaş uçağı düşürüldü.

Suriye’ye ait ‘MI 17’ tipi helikopter, 16 Eylül 2013’te Hatay Yayladağı Güveççi bölgesinde Türk hava sahasını 2 kilometre ihlal etmiş, tüm ikazlara rağmen ihlali sürdürünce hava devriye görevindeki uçaklarca vurulmuştu.

Türk hava sahasını ihlal eden insansız hava aracı ise 16 Ekim 2015’te düşürülmüştü. Üç defa uyarılmasına rağmen ihlale devam eden araç, angajman kuralları çerçevesinde düşürülmüştü.

24 Kasım Salı günü de Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağına, beş dakika içinde 10 kez ikaz edilmesine rağmen ihlali sürdürmesi üzerine hava devriye görevindeki iki F-16 uçağıyla müdahalede bulunulmuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X