Sırbistan ve Kosova’dan ‘normalleşme’ adımı

Sırbistan ve Kosova, ikili ilişkilerini normalleştirme yolunda önemli bir adım attı.

Sırbistan ve Kosova’dan ‘normalleşme’ adımı

Avrupa Birliği’nin (AB) arabuluculuğunda sürdürülen görüşmelerin ardından dün iki ülke arasında bir dizi anlaşma imzalandı.

Anlaşmalardan biri Kosova’nın ilk kez uluslararası telefon koduna sahip olmasını öngörüyor.

Kosova’nın kuzeyinde yaşayan Sırplar ekonomik yaşamları ve eğitim sistemleri üzerinde daha fazla kontrol sahibi olacak. Kosovalı Sırplar, Belgrad yönetiminin tahsis edeceği fonlara erişim imkanına sahip olacak.

Sırbistan, anlaşmanın gelecekte ülkeye AB üyeliği yolunu açmasını umuyor.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, çok büyük bir başarı sağlandığını ve imzalanan anlaşmaların iki ülke ilişkilerinde “dönüm noktası” niteliğinde olduğunu söyledi.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuciç de, “Bu, Sırbistan için büyük bir başarı. Artık Sırbistan’ın Avrupa’ya uzanana yolunun önünde hiçbir engel yok” dedi.

Kosova nüfusunun çoğu Arnavut

Kosova nüfusunun yaklaşık yüzde 90’ını Arnavutlar oluşturuyor.

Sırp azınlık ise ülkenin kuzeyinde yaşıyor. Sırbistan ordusu, 1999 yılında NATO’nun bombardımanı ile Kosova’dan ayrılmaya zorlanmıştı.

Kosova 2008 yılında Sırbistan’dan ayrılarak tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etmişti. Sırbistan Kosova’nın bağımsızlığını tanımamış, 2013 yılında yine AB’nin arabuluculuğunda imzalanan bir anlaşma ile kosova ile ilişkilerini normalleştirmeyi kabul etmişti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X