Siyah incir üreticisine ’10 günlük tatil’ darbesi

Uzun raf ömrü, iri dış görüntüsü ve tadıyla dünyanın en kaliteli inciri kabul edilen, İngiliz Kraliyet ailesinin mutfağına kadar giren ‘Bursa Siyahı’nda, her şey yolunda giderken, 10 günlük tatil öncesinde fiyat bir anda düştü.

Siyah incir üreticisine ’10 günlük tatil’ darbesi

Bu yıl verim ve kalitenin yüksek olduğu Bursa siyah incirinin kesimine 19 Ağustos’ta, ihracatına ise 21 Ağustos’ta başlandı. Geçen yılın aksine olgunlaşma ile ilgili de sorun yaşanmayınca üretici, ürünü iç piyasaya 5-6 liradan, ihracata 8-10 liradan vermeye başladı. Rakam sonraları biraz düşse de üretici de ihracatçı da halinden memnundu. Ancak 10 günlük bayram tatili öncesinde fiyatlar tarladan çıkış noktasında bir anda iç piyasaya 1-15 liradan, ihracata ise 2-2,5 liradan gitmeye başladı.

FİYATLAR YENİDEN ARTACAK

Osmangazi Ziraat Odası Meclis Başkanı Hakan Ekim, bu olumsuz gelişmede Kurban Bayramı’nın etkisine dikkat çekerken, hem iç piyasada hem de ihracatta talebin azaldığına işaret etti. 

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Senih Yazgan da, bunu doğruladı. ”Şu anda herkes tatilde, gümrükler kapalı. İki gündür sertifikasyonla ilgili bir konuyu aktaracağım merci bulamıyorum” diyen Yazgan, ihracatçıların söz konusu dönemlerde mal çıkarmak istemediğini söyledi. 

Buna cesaret edenlerin de ürünlerinin günlerce gümrük kapılarında beklediğini ifade eden Yazgan, bayramla birlikte alım satımın durma noktasına geldiğini anlattı. 

Fiyatların hiçbir zaman sürekli yüksek seyretmediğini, ancak şu andaki düşük fiyatların da geçici olduğunu vurgulayan Yazgan, önümüzdeki günlerde normale dönülmeye başlanacağını ileri sürdü. Yazgan, ”Önce 3-5 lira trendinde gider, sonra fiyatlar tekrar artar” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X