Siyah incir üreticisinin yüzü gülmüyor

Bursa’nın meşhur siyah incirinin bu sene erken olgunlaşması üreticileri olumsuz etkiledi. Kurban Bayramı’nın da 9 güne çıkmasıyla fiyatlar 2 liraya kadar geriledi.

Siyah incir üreticisinin yüzü gülmüyor

ASLIHAN AYDIN

Çağlayan Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Akşit, incirde 10 gün boyunca fiyatların 3,5 liraya gerilediğini belirterek, üreticinin durumdan çok etkilendiğini söyledi.

Bu yıl siyah incirin erken olgunlaşması ve uzun bayram tatili üreticiyi mağdur etti. Kooperatif Başkanı Mustafa Akşit, ağustos ayının 11-12’si gibi fiyatların düştüğünü hatırlatarak, ‘’Bayramın 4’üncü günü 5 liraya yükseldi. Daha önce hiç bu kadar uzun süre düşmemişti. Üretici çok etkilendi. 7 liradan 3,5 liraya kadar indi. Bayramda bazı köylerde ise  2-2,5 liraya geriledi. İç piyasada daha da kötü. Arife günü 1-1,5 lirayı gördü. Bizim köyün buzhanesi var. Orayı açtık. Ürünleri aldık. Burada bekleteceğiz. Ancak diğer köyler daha kötü durumda” dedi. Üretici için bu kışın zorlu ve uzun geçeceğinden yakınan Akşit, “Fiyatların düşük olduğu 10 gün, hasadın en yoğun dönemiydi ve ürünün yüzde 25’i bu tarihlerde toplandı. Köylü para kazanamadı. İyi bir sezon geçirmedik. İhracat ortalaması belki tutabilir ama iç piyasa ortalaması bu sene 3 lirayı ancak bulur ve geçen yılın altında kalır” diye konuştu.

İHRACATÇI HAZIRLIKSIZ YAKALANDI

Bu sezon artık yapılacak bir şeyin kalmadığını kaydeden Akşit, şöyle konuştu: “Hasadın yüzde 75’i bitti. Kalan da çiftçiyi kurtaracak bir rakam değil. Geçen yıl yüzümüz gülmüştü ama bu sene iyi geçmedi. İç piyasa ve ihracatçı ‘bana mal lazım değil’ diyecek noktaya geldi. Fiyat 2,5 liraya düşmesine rağmen alım yapmak istemedi. Buzhanesi olan ihracatçının da 100 ton kapasitesi var. Bu da 2 günde doldu. Çoğu ihracatçı da almadı. İncirin erken olgunlaşması ve Avrupa’nın geç talepte bulunması en büyük sorundu. İncirin 8’inci ayın başında olmasını kimse anlayamadı. Normalde ihracatçılar, ağustosun 18-20’sine göre programını yapmıştı. Mal erken gelince, onlar da karşı tarafı hazırlayamadı. Bana göre onların da bir suçu yok. Sorun, erken olgunlaşma.”

HASADIN % 80 BİTTİ

Osmangazi Ziraat Odası Meclis Başkanı Hakan Ekim de, incirin ihracat fiyatının şu an 5 lira olduğunu belirterek, “Ancak bayramda 2-2,5 liraya kadar düştü. Bazı firmalar çiftçiyi mağdur etmedi ama birçoğu alım yapmadı. İç piyasada da hallerin 3 gün kapalı olması nedeniyle sıkışıklık yaşandı” dedi. Siyah incirde yaklaşık yüzde 80 hasadın yapıldığını vurgulayan Ekim, “15 Eylül’de tamamlanması bekleniyor. Çiftçinin fiyat beklentisi bu yıl 8-9 liraydı.  Geçen yıl ise ortalaması 5,36 lira olmuştu. Bu yıl da sene sonunda rakam netleşir. Ancak geçen yılın ortalamasının yakalanacağını maalesef düşünmüyorum” diye konuştu. Ekim, bayram süresince ihracatın durmaması için Gümrük Bakanlığı’ndan nöbetçi istediklerini de hatırlatarak, taleplerinin karşılandığını ve TIR çıkışlarının durmadığını sözlerine ekledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X