Siyah incirde fiyat normale döndü

Uzun raf ömrü, iri dış görüntüsü ve tadıyla dünyanın en kaliteli inciri kabul edilen, İngiliz Kraliyet ailesinin mutfağına kadar giren ‘Bursa Siyahı’nda, 10 günlük Bayram tatilinde azalan talep üzerine dip yapan fiyatlar yeniden yükseldi.

Siyah incirde fiyat normale döndü

AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK

 

Bu yıl kalitenin yüksek olduğu Bursa siyah incirinin kesimine 19 Ağustos’ta, ihracatına ise 21 Ağustos’ta başlandı. Geçen yılın aksine olgunlaşma ile ilgili sorun da yaşanmayınca üretici, ürünü iç piyasaya 5-6 liradan, ihracata 8-10 liradan vermeye başladı. Rakam sonraları biraz düşse de üretici de ihracatçı da halinden memnundu. Ancak 10 günlük bayram tatili öncesinde fiyatlar tarladan çıkış noktasında bir anda iç piyasaya 1-15 liradan, ihracata ise 2-2,5 liradan gitmeye başladı. Üreticinin fazlasıyla canını sıkan bu durum kısa sürdü. Bayramdan sonra rakamlar yeniden yükselişe geçti. Şu anda siyah incir tarladan 5 lira civarından alıcı buluyor.

DAHA DA YÜKSELECEK

Osmangazi Ziraat Odası Meclis Başkanı Hakan Ekim, konuyla ilgili açıklamasında, incir fiyatlarının şuan 4,5-5 lira bandında olduğunu söyledi. Gelecek hafta fiyatın daha da artmasını beklediklerini vurgulayan Ekim, ”Ürün azalıyor buna karşılık talep artıyor. Önümüzdeki hafta fiyatların 6-7 lira seviyesine çıkmasını bekliyoruz. Üretici bu fiyatlardan memnun. Çok büyük bir sorun yaşanmazsa 2 lira düzeyine bir daha inilmez” dedi.

TALEP SIKINTISI YOK

Çağlayan Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Akşit de, ihracat fiyatının 5 lira, iç piyasa fiyatının ise 3,5-4 lira olduğunu dile getirdi. Rekoltenin düştüğüne işaret eden Akşit, ”Fiyatların 2 lira seviyesine inmesi bayram öncesi 3 gün bayram sonrası 3 gün olmak üzere toplam 6 gün sürdü. Sonra normale döndü. Şuan sadece rekolte düşüklüğü var. Talepte hiçbir sıkıntı yok. 30 Eylül gibi zaten ihracat biter. Haftaya da fiyatlar 1-2 lira artış gösterir. Üretici 7 liraya çıkmasını bekliyor” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X