Siyah incirde keyifli sezon

Siyah incirde hasat da ihracat da iyi gidiyor. Ürün iç piyasaya 5-6 liradan, dış pazarlara 8 liradan gönderiliyor. UYMSİB Başkanı Yazgan, ”Keyifli bir sezon yaşıyoruz” derken; üreticiler de ”Her şey çok güzel başladı” şeklinde görüş belirtiyor.

Siyah incirde keyifli sezon

AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK

Bursa’nın marka ürünlerinden siyah incirde sezon sorunsuz başladı. Üreticiler ve ihracatçıların yüzü gülüyor.

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Senih Yazgan, ‘Bursa siyahı’nda ihracatın şuan normal seyrinde olduğunu söyledi. Geçen yıl yaşanan sorunun bu yıl söz konusu olmadığına dikkat çeken Yazgan, olgunlaşmanın doğal zamanına uygun şekilde ilerlediğini kaydetti. Yazgan, ”Ürün genellikle başta Almanya ve İngiltere olmak üzere Orta Avrupa ülkelerine gidiyor. İlk etapta Hong Kong’a bir miktar Bursa siyah inciri olarak gönderildi ama esas ihracatımız Avrupa ülkeleri. Rusya’ya da ürün gönderiyoruz. Talep normal seyrinde hatta beklentilerimizin biraz üzerinde” dedi.

KEYİFLİ BİR SEZON YAŞIYORUZ

Uzakdoğu pazarı üzerinde bir yoğunlaşma yaşandığını dile getiren Yazgan, bunun zaman alacak bir süreç olduğunu hatırlattı. Yazgan, ”Hong Kong üzerinden Uzakdoğu pazarına girişler oldu ama çok önemli değil. Karantina mevzuatları henüz yerine getirilmediği için bu ülkelere yönelik yakın vadede bir beklentimiz yok. Bizim beklentimiz şuan için Avrupa ülkelerinden” diye konuştu. Üreticinin bu yılki fiyattan memnun olduğunun altını çizen Yazgan, ürünün 8 lira gibi yüksek bir fiyattan başladığını şimdi ise 6 lira civarında bir ortalamayla devam ettiğini anlattı. Yazgan, ”Keyifli ve iyi bir incir sezonu yaşıyoruz” dedi.

10 LİRAYA KADAR ÇIKTI

Çağlayan Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Akşit, ihracatın çok güzel başladığını ifade etti. Sezonu 7 lirayla açtıklarına işaret eden Akşit, ”Bir hafta sonra 10 lira oldu. Şuan 8 lira gibi bir ihracat fiyatı var. İç piyasada 5-6 lira civarında. Üretici için güzel bir yıl. Sıkıntımız yok. Ethephon ilgili bir sorun da yaşanmadı. Çok rahat bir yıl” şeklinde konuştu. Geçen yıl siyah incirde fiyatın 1,50 liraya kadar düştüğünü ve ihracat ortalamasının 3,7 lira olduğunun altını çizen Akşit, bu sene en fazla 6 liraya kadar düşmesinin beklendiğini söyledi.

HİÇ KÜÇÜK BOY YOK

Her şeyin yolunda gittiğine vurgu yapan Mustafa Akşit, ”1-10 Eylül arası sıcak bir rüzgar esiyor. Bir ihtimal o dönem fiyatlar etkilenebilir. İhracatçı her yıl bunu bekliyor. Bu olursa fiyatları 5 liraya çekmeyi hedefliyorlar. Belki hiç yaşanmaz öyle bir durum ve fiyatlar da bunun altına inmez. Kaliteden üretici de ihracatçıda memnun. Her yıl en küçük boyları almak istemezlerdi. Şimdi ürünlerin hepsi büyük hiç küçük boy incir yok” dedi. Siyah incir kesimine geçen hafta sonu, ihracata ise 21 Ağustos Pazartesi günü başlanmıştı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X