Siyah incirde tarih sıkıntısı

Bursa’nın dünyaca ünlü siyah incirinin bu yıl erken olgunlaştığını iddia adan ürüticiler, ihracat için belirlenen tarihin öne çekilmesini istiyor.

Siyah incirde tarih sıkıntısı

Çiftçiler, yasaklanan ethephon ilacını kesinlikle kullanmadıklarını, bu yıl mevsim şartlarından dolayı incirlerin erken olgunlaştığını savunarak, ”Tahlil yapmalarını istiyoruz, ancak kimse gelmiyor. İhracata da izin vermiyorlar. İncirler dalında çürüyor” şeklinde görüş belirtiyor.


Siyah incir üreticilerinden İlker Maral, “İncirler olgunlaşmasına rağmen malımızı satamıyoruz. İncir alımını daha önceki yıllarda olduğu gibi 10 Ağustos’ta yapmaya çalışıyorlar. İncir bazı yıllar zamanından 15 gün önce, bazense 15 gün sonra olgunlaşıyor. Bu durumu ne valilik ne de Uludağ İhracatçılar Birliği (UİB) düşünebiliyor. Sadece Çağlayan köyünde 150 ton siyah incir ziyan olacak” dedi.

İÇ PAZARDA FİYATLAR DÜŞTÜ

Çağlayan Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Akşit ise şunları kaydetti: “2016 siyah incir üretimi temmuz ayının son haftası itibariyle başladı. Yetkililer bu yıl siyah incirin erken olgunlaşmasını göz önüne almayarak, yurt dışına ihracat yapan firmalara izin verilmiyor. Şeftali, kiraz ve armut hasadı 15 gün erken başladı. Bu durum incire de yansıdı. İtirazlarımızı dikkate almadılar. Köylü olarak çok mağdur durumdayız. Firmalara ağustos ayının 10’unda ihracat izni verileceği söyleniyor. İncirlerimiz olgunlaşmasına rağmen 10 gün sonra satabileceğiz. Köylü mağdur. İç pazarda fiyatlar düştü. Mersin, Adana ve Manisa firmaları incir almak için köyümüzde hazır bekliyor.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X