Skandal talep

Almanya, Avrupa Komisyonu’ndan ‘hukukun üstünlüğüne saygı duyması için’ Türkiye’ye ekonomik baskı yapmasını istedi.

Skandal talep

İncirlik’ten çekilme sürecini yaklaşık bir ay önce başlatan Almanya Savunma Bakanlığı son uçağını da askeri üsten dün çekti. 

Alman Hükümeti Türkiye’de demokrasi ve hukuk devleti ilkelerinin korunmasını sağlamak için Avrupa Birliği’ne, ülkeye yönelik ekonomik baskıyı artırma çağrısı yaptı. 

Hükümetin söz konusu tezi savunduğu belgede AB’den, Türkiye’ye üyelik müzakereleri çerçevesinde yapılan mali yardımın gerektiğinde tamamen kesilip kesilemeyeceğini araştırmasını da talep ettiği belirtildi.

 

Belgede ayrıca ‘AB ile Türkiye arasında Gümrük Birliği’nin modernizasyonu için görüşmeler düzenlenmesinin güncel gelişmeler ışığında Türkiye’ye yanlış bir mesaj vereceğine’ de dikkat çekildiği bilgisi verildi. Bu nedenle de AB ülkelerinin şu anda AB Komisyonu’na bu konuda vekalet vermekten uzak durması gerektiği uyarısının yapıldığı aktarıldı. 

YARDIMLAR SİVİL TOPLUM YARARINA 

Belgede, şu anda AB’den Türkiye’ye üyelik müzakereleri çerçevesinde yapılan mali yardımın daha güçlü bir biçimde demokrasi ve hukuk devleti ile ilgili normların devamını sağlamak için şekillendirilmeleri gerektiği ifade edildiği belirtildi. Alman Hükümeti’nin AB’den talebinde ‘Yaptığımız yardımlar doğrudan sivil toplumun yararına olmalı’ ifadesine yer verildiğine dikkat çekildi. 

Belgenin, Avrupalı yetkililerle birlikte AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn’a iletildiği bilgisi verildi.

SON UÇAK DA HAVALANDI

Almanya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre üsteki beş uçaktan sonuncusu Rheinland Pflatz eyaletindeki Büchel Üssü’ne ulaştı. 

İncirlik’ten çekilen uçaklar bir süre Almanya’da tutulduktan sonra Ürdün’ün Azrak kentindeki Muvaffak Salti Hava Üssü’ne gönderilecek. 

Ürdün’deki üste inşaat çalışmaları sürüyor. Çalışmalar tamamlandıktan sonra tornado keşif uçaklarının teknik teçhizatı, gemiler ve uçaklarla Türkiye’den Ürdün’e taşınacak.

Alman Tornado’ları ekim ayından itibaren yeniden keşif uçuşlarına başlayacak. 

Almanya, İncirlik’ten çekilme sürecini yaklaşık bir ay önce başlatmıştı. İncirlik’ten ayrılan tanker uçağı kısa süre sonra Ürdün’de göreve başladı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X