Sobaya dönüş başladı

Kışın gelecek doğalgaz faturalarını nasıl ödeyeceğini şimdiden kara kara düşünen vatandaş, yıllar sonra tekrar sobaya dönmeye başladı.

Sobaya dönüş başladı

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla vatandaşı ısınma telaşı sardı. Doğalgaz faturaları cep yakarken, dar gelirliler yeniden sobaya dönüyor.

 

2012 yılında metreküp fiyatı 71 kuruş olan doğalgazın şu anki fiyatı 1 lirayı geçti. 3 yılda doğalgaz yüzde 40’tan fazla zamlanırken, gaz fiyatlarında 2014 yılına göre de yüzde 9’a yakın bir artış oldu.

 

100 metrekarelik bir evde oturan ortalama bir aile doğalgaza kış mevsimi boyunca bin lira civarında para verirken, ithal kömürün bir tonunu 550 liraya alabiliyor. Odunun tonu ise 450 liraya satılıyor. Hatta kaymakamlık ve belediyelerin bedava kömür dağıtmasıyla bu masraftan da kurtulmuş oluyor. Hal böyle olunca dar gelirli vatandaşlar vatandaşlar, soba almak için Bursa’nın tarihi Kayhan Çarşısı’na gelmeye başladı.

 

El yapımı soba yapan esnaf bu durumdan memnun. Bursa’nın her yerine doğalgazın gelmesiyle yıllardır kan ağlayan sobacıların yüzü yeniden gülüyor. Sobacı esnafı, babadan kalma usulle ürettikleri sobaları 100 ila 200 liradan satıyor.

8 yaşından beri sobacılık yaptığını belirten Cemal Coşkan, “Bu baba mesleği. Daha çok kahvehane sobaları yapıyoruz. Davlumbaz, mangal, baca yapıyoruz. Oğlumla ikimiz çalışıyoruz. 8 yaşından beri yapıyorum bu işi. Doğalgaz yüzünden soba satışlarımız epey azalmıştı. İnsanlar doğalgazın rahatlığına alışmıştı. Ama doğalgaz son birkaç senedir çok pahalanınca sobaya dönüş başladı. Bu sene sobaya daha çok rağbet var. Çarşıda bir hareket var. Geçen seneye nazaran soba siparişlerinde artış var. Özellikle köy yerlerinde soba kullanılıyor. Büyük yerler makinelerle yaptığı için günde 100 soba imal ediyor, biz elle ancak 3-5 tane yapıyoruz. Şu an stok yaptık, kışı bekliyoruz” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X