Soçi ‘kucaklaşması’

Bugün Soçi’de Rusya, Türkiye ve İran devlet başkanlarının zirvesi beklenirken, Rus lider Putin Suriye Devlet Başkanı Esad’ı gözlerden uzak ama sıcak bir şekilde ağırladı.

Soçi ‘kucaklaşması’

Esad ve Putin, Suriye’de askeri operasyonunu bitmek üzere olduğunu, siyasi sürece  geçildiğini duyurdular. Suriye Devlet Başkanı Esad, herkesle diyalog kurmaya hazır olduğunu açıkladı.

Suriye krizinde siyasi çözüm için sürpriz ve hızlı adımlar atılmaya başlandı.

Bugün Rusya’nın Karadeniz kıyısındaki Soçi kentinde düzenlenecek

“Suriye Zirvesi” öncesi Esad sürprizi  yaşandı. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad iki yıl aradan sonra beklenmedik bir şekilde Rusya’ya giderek Soçi’deki rezidansta Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü. Esad’ın Putin ile bir görüşme yaptığı, dün sabah Kremlin tarafından Suriye liderinin Şam’a döndükten sonra açıklandı. Görüşmenin 4 saat sürdüğü bildirildi. Esad’ın Rusya’ya gelişi ve gidişi medyadan gizli tutuldu.  İki liderin Suriye krizine siyasi çözüm konusunu ele aldıkları bildirildi.

OPERASYONLAR BİTTİ BİTECEK

Putin, Esad’la yaptığı ortak açıklamada Suriye’deki askeri operasyonun bitmek üzere olduğunu söyledi. Putin, “Teröristler üzerinde mutlak zafere ulaşmak için daha yolumuz var. Ancak Suriye topraklarında ortak terörle mücedele çabalarımıza ilişkin askeri operasyon,  artık tamamlanıyor” dedi. 

SIRA SİYASİ ÇÖZÜMDE

Rus lider Putin, konuşmasında ayrıca barışın siyasi çözümün kilit konunu olduğunu vurgu yaptı. Putin, “ Şimdi en önemli konu tabi ki siyasi çözümlere yönelmek. Barış ve çözüm isteyen bütün taraflarla çalışmaya hazır olduğumuzu  memnuniyetle not ettim”diye konuştu.

ESAD’DAN TEŞEKKÜR

Suriye Dvelet Başkanı Beşar Esad da çözüm yolunda çabaları için Putin’e teşkkür etti. Esad, ‘Terörizme karşı zafer kazanıldıktan sonra Suriye’nin egemenliği ve toprak bütünlüğü esasında politik çözüm sürecine geçildiğini’ beyan etti.  Esad özellikle Rus ordusuna desteği için teşekkür ederken, ‘Rusya siyasi uzlaşının teşvikini mümkün kıldı’ ifadelerini kullandı. 

İkilinin görüşmesinde Moskova’nın toplamayı planladığı “Suriye Halklar Kongresi” de ele alındı.

ESAD TÜRKİYE HAVA SAHASINI MI KULLANDI?

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın, Şam’dan Soçi’ye giderken Türkiye hava sahasını kullandığı söyleniyor. Esad’ın Rusya’ya ait Tupolev Tu-154 model yolcu uçağıyla Şam’dan Rusya’ya geçtiği konuşuluyor.

“RUSYA, TÜRKİYE VE İRAN ANLAŞTI”

Soçi kentinde bir araya gelen Rusya, Türkiye ve İran genelkurmay başkanlarının, Suriye’de geri kalan DEAŞ ve El Nusra (yeni ismiyle Fetih el Şam) militanlarının varlığına son vermek için somut adımlar üzerinde anlaştıkları belirtildi. Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada üçlü toplantıda ayrıca, Suriye’nin İdlib bölgesindeki gerilimi azaltma bölgesinde koordinasyon seviyesini artıracak önlemler üzerinde anlaşıldığı belirtildi.  

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X