Sofralık zeytin için güç birliği

Sofralık zeytine teşvik primi verilmesini isteyen ziraat odaları, Marmarabirlik ile güçlerini birleştirdi. Büyük buluşmada, sektör sorunlarının rapor haline getirilmesi için düğmeye basıldı.

Sofralık zeytin için güç birliği

Bursa’da zeytin üretimi yapılan bölgelerin ziraat odası başkanları, Marmarabirlik’te bir araya gelerek, zeytinyağına verilen teşvik priminin sofralık zeytine de verilmesi gerektiğine dikkat çekti. 

Sektörün genel sorunlarını da değerlendiren Osmangazi, Nilüfer, İznik, Orhangazi, Gemlik ve Mudanya Ziraat Odaları başkanları, Marmarabirlik öncülüğünde gerçekleştirilen toplantılara önümüzdeki süreçte devam edecek. Çalışmaların tamamlanmasıyla sofralık zeytine prim desteği verilmesine ilişkin rapor hazırlanarak, ilgili makamlara sunulacak.

KAZAN-KAZAN MODELİ

Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa, Başköy Tesisleri’nde gerçekleştirilen toplantıda, her fırsatta sofralık zeytine prim desteği verilmesi gerektiğini savunduklarını söyledi. 

Son dönemlerde AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber’in sofralık zeytine teşvik verileceği yönünde açıklamalar yaptığına dikkat çeken Asa, ”Teşvik verilmesi ile daha kaliteli üretim yapılarak, merdiven altı üretimin önüne geçilecek. Kaliteli üretimle birlikte sofralık zeytin tüketimi artarken, üreticinin de daha fazla kazanacağı bir kazan-kazan modeli inşa edilecektir. Üreticiye destek verilmesi için güç birliği yaparak bu görüşlerimizi bir rapor halinde ilgili makamlara sunacağız” diye konuştu. 

GÜZEL BİR BAĞ KURDUK

Daha önceki dönemde aynı masaya oturamayan ziraat odası başkanları ile Marmarabirlik arasında güzel bir bağ kurduklarına işaret eden Asa, şöyle devam etti: 

“Ziraat odaları ile üreticilerimizin ve sektörümüzün temsilcisi Marmarabirlik’in aynı fikirleri paylaşıyor olması, çok önemli bir noktaya gelindiğini göstermektedir. Önümüzdeki günlerde ilgili kurumların temsilcilerinin de katılımıyla ziraat odalarının başkanları ile tekrar bir araya gelerek, konuyu daha detaylı bir şekilde ele almaya devam edeceğiz.”

HAVZA BAZLI KORUMAYA ALINMALI

Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik, sofralık zeytinle ilgili sektör sorunlarının devlet politikası çerçevesinde ele alınması gerektiğine işaret ederek, ”Türkiye’de tarıma gelişmiş ülkelerle aynı seviyelerde destek verilmeli” dedi.

Mudanya Ziraat Odası Başkanı Raif Döner de, “Bizim esas amacımız Güney Marmara’daki siyah sofralık zeytinin teşvik altına alınmasıdır. Gemlik tipi zeytini korumak için Güney Marmara sofralık zeytininin havza bazlı koruma altına alınması gerekiyor” diye konuştu. 

İŞÇİLİK MALİYETİ HER YIL YÜZDE 10 ARTIYOR

Orhangazi Ziraat Odası Başkanı Hasan Cevizlidere, 2006’da Güney Marmara’daki zeytin ürecisine yağlık zeytin teşviki verildiğini anımsatarak, daha sonra Gemlik tipi zeytin için bir daha teşvik alınamadığını kaydetti. 

Nilüfer Ziraat Odası Başkanı Şenol Aybey ise her yıl işçilik maliyetlerinin en az yüzde 10 arttığına işaret ederek, verilecek desteğin 1 liradan az olmaması gerektiğinin altını çizdi. 

Osmangazi Ziraat Odası Başkanı Hakan Ekim de, üreticinin ayakta kalabilmesi ve kaliteli üretimin sürdürülebilmesi için sofralık zeytin üreticisinin desteklenmesinin şart olduğunu söyledi.

ÜRETİM YERİ DE YAZMALI

İznik Ziraat Odası Başkanı Vahit Mutlu, geçmiş yıllara göre sofralık zeytinde ağaç başına verimin düştüğüne ve üretici sayısının azaldığına işaret ederek, sofralık zeytine kilogram başına destek verilmesi gerektiğini kaydetti. 

Mutlu, coğrafi işaretlemesi yapılan Gemlik tipi zeytinin korunabilmesi için ürün ambalajının üzerinde üretim yerinin de yazılması gerektiğini vurguladı ve ekledi: 

Örneğin ambalajın üzerinde ‘Gemlik Tipi Orhangazi Zeytini’ şeklinde bir ibare yer almalıdır. Bu konuda gerekli denetimler ilgili birimlerce yerine getirilmelidir

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X