Sokak savaşı

Musul’u kurtarma harekatında şiddetli çarpışmalar devam ederken 20 köyde kontrol sağlandı. Irak Hava Kuvvetleri, havadan bildiri atarak, halka ayaklanma çağrısı yaptı. DEAŞ’ın birçok bölgede tünel kazdığı da ortaya çıktı.

Sokak savaşı

Irak’ın Musul kentini DEAŞ örgütünden geri almak için başlatılan operasyon üçüncü gününe girerken şiddetli çarpışma haberleri geliyor. 

Musul kent merkezine 22 kilometre mesafede, Irak Ordusu’yla DEAŞ militanları  arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Bazı yerlerde ise ordu birlikleri ile teröristler arasında sokak çatışmaların devam ettiği belirtildi.  Iraklı askeri yetkililer, bölgede çok sayıda yerli ve yabancı militanın bulunduğunu, bomba yüklü araçla saldırıya geçen DEAŞ’lıların, koalisyona ait savaş uçakları tarafından vurulduğu kaydedildi.

HER YER TÜNEL

Bu arada operasyon kapsamında Peşmergenin kurtardığı Şakoli köyün DEAŞ kısmına bakan bölümü kepçelerle mevziler kazdırdığı görüntülendi.

Köyde birçok tünel kazan örgüt üyeleri, köyü tamamen boşalttı. DEAŞ terör örgütü üyelerinin kazdığı bir tünel girişi bulundu ve içine girildi. Nefes almanın bile güç olduğu tünellerin bir çok kolu bulundu. Ancak atılan bombaların bazı tünel çıkışlarını kapattığı öğrenildi. İçeride jeneratör, elektrik bağlantısını sağlayan kablolar, derin dondurucu ve yemek malzemeleri bulundu.

AYAKLANIN ÇAĞRISI

Irak Hava Kuvvetleri’ne ait savaş uçakları ise , DEAŞ’ın elinde bulunan Musul, Havice  başta olmak üzere  çok sayıda bölgeye havadan 17 milyon bildiri atılarak halka örgüte karşı ayaklanmaları çağrısında bulundu.  Önceki gece havadan atılan bildirilerde, DEAŞ’ın elinde olan bölgelerdeki halka, örgütün karargah, cephanelik ve toplanma noktalarından uzak durmaları çağrısında bulunuyoruz. Belirttiğimiz süre zarfında ayaklanmaları için halktan hazırlık yapmalarını istiyoruz’ ifadesi yer aldı.

AB’DE MUSUL KORKUSU

Avrupa Birliği (AB) Güvenlik Komiseri Julian King, Musul operasyonunun başarıya ulaşmasının Avrupa’nın güvenliğini tehlikeye sokabileceğini söyledi.

Alman Die Welt gazetesine konuşan King, ‘Irak’ta IŞİD’in kalesi Musul’un geri alınması, şiddet yanlısı IŞİD savaşçılarının Avrupa’ya geri dönmelerine neden olabilir. Bu durum, hazırlıklı olmamızı gerektiren çok önemli bir tehdittir’ diye konuştu. King, Avrupa’ya gelişlerde gösterilen seyahat belgelerinin sahte olma ihtimaline karşı hazırlıklı olunması ve güvenlik standardının yükseltilmesi gerektiğini de söyledi.

LAVROV’DAN MUSUL UYARISI

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, terör örgütü DEAŞ’a ait grupların Musul’dan Suriye’ye kayma riski olduğunu belirterek, böyle bir durumda askeri karar alacaklarını söyledi. 

Moskova’da Paraguaylı mevkidaşı Eladio Loizaga ile görüşmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında konuşan Lavrov, ‘Musul’un çevresinin tamamen sarılmamasından ötürü oluşan koridor, DAEŞ unsurlarının Irak’tan ve Musul’dan Suriye’ye çekilmesi riskini oluşturuyor. Biz tabiki durumu değerlendireceğiz ve eğer böyle bir şey gerçekleşirse, askeri ve siyasi anlamda kararlar alacağız’ dedi. Operasyonu takip ettiklerini belirten Lavrov, BM’nin yeni göç dalgası oluşabileceği uyarısına dikkati çekerek, ‘Umarım bu konular operasyonları hazırlayanlar tarafından hesap edilmiştir. Ancak şimdilik çok fazla soru işareti var’ ifadelerini kullandı. 

 

“MUSUL’DA PLANLANAN TAKVİMİN ÖNÜNE GEÇİLDİ”

 

Irak’ın ikinci büyük şehri Musul’u terör örgütü IŞİD’in elinden almak için başlatılan operasyonun ilk gününde ‘planlanan takvimin önüne geçildiği’ açıklandı. 

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) sözcüsü Peter Cook, Washington’da Musul harekatına ilişkin bilgileri basın mensuplarıyla paylaştı. IŞİD’in bölgede varlığını sürdürerek savaşıp savaşamayacağını görmeleri gerektiğini belirten Cook operasyonun ‘zaman alabileceğini’ kaydetti: “İlk veriler Iraklı güçlerin şu ana dek hedeflerine büyük ölçüde ulaştığı ve bu ilk gün için planlanan takvimin önüne geçtiği yönünde. Bu Iraklıların planına göre işliyor, fakat henüz erken.” 

 

AHLAK DIŞI TAKTİK UYARISI

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Musul’daki DEAŞ’lilerin kenti  savunmak için ahlak dışı ve tehlikeli taktiklere başvurabileceğini söyledi. 

Josh Earnest, günlük basın brifinginde, kentin örgüt için önemine dikkati çekti. Earnest, ‘Musul IŞİD için sembolik bir öneme sahipken onları buradaki yerlerinden etmek önemli bir stratejik oyun. Bizim beklentimiz bu operasyonun biraz zaman alacağı yönünde çünkü Musul büyük bir şehir olduğu gibi IŞİD de son iki yıldır burayı savunmak için kazılar yapıyor. 

Kenti korumak için masum insanların hayatlarını tehlikeye atmakta tereddüt etmeyeceklerini biliyoruz. Kenti ellerinde tutmak için son derece ahlak dışı ve tehlikeli taktiklere başvurabilirler’ uyarısında bulundu.

 

KAPIYA 20 KESİK BAŞ ASTILAR

Terör örgütü DEAŞ’in sivillere ve askerlere şehri terk etmemeleri konusunda gözdağı vermek için Musul kent kapısına 20 kesilmiş kafa astığı iddia edildi. Yine gelen haberlere göre, örgüt pazar günü ev baskınları yaparak kent sakinlerinin dışarıyla iletişimlerini kesmek için cep telefonlarına el koydu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X