Soma’da ‘kor ateş’ yerine ‘madenciye özlem’ figürü

Manisa Soma’daki faciada can veren 301 madenciyi simgeleyen ‘yanan kömür’ kaidesine acılı aileler itiraz etti, ‘madenciye özlem’ temalı ve 3 boyutlu yeni anıt kabul gördü.

Soma’da ‘kor ateş’ yerine ‘madenciye özlem’ figürü

Şehit madenci ailelerinin hemen hepsinin katıldığı toplantılarda belirlenen yeni anıt için heykeltıraşlar, ‘yanan kömür’ yerine, ocağa giren işçi ile geride onu bekleyen anne ve çocukları tasvir etti. ‘Madenciye özlem’ atını, Soma’nın yeni sembolü olacak.

YANAN KOR KÖMÜRÜ AİLELER İSTEMEDİ

Ölen madencilerin büyük bölümünün defnedildiği Soma Belediye Mezarlığı’ndaki anıt mezar için çalışmalar sürüyor. Belediye ekipleri, facianın yıldönümüne 7 bin 965 metrekarelik mezarlık düzenlemesi ve anıt için tüm hazırlıkları tamamladı. Açılış hazırlığı yapılırken mezarlığın anıt bölümüne, içten aydınlatıldığı için kor gibi yanıyor şeklinde görülen dev bir kömür topunun konulacağını öğrenen aileler buna tepki gösterdi. 

Aileler “Biz zaten yandık, onu gördüğümüz an yakınlarımızın yandığı aklımıza geliyor” diyerek karşı çıktı. Bunun üzerine belediye yetkilileri son anda bu anıtı kaide üzerine koymaktan vazgeçti.

YENİ ANITIN TEMASI: MADENCİYE ÖZLEM

Bu sürecin ardından belediye birimleri, bazı heykeltıraşlar ve ailelerle sık sık ortak toplantılar düzenledi. Alınan fikirler doğrultusunda yeni madenci anıtı şekillendirildi. Fikir babalığını madenci ailelerin yaptığı yeni anıta, kısa süre önce son şekli verildi. Kor halinde yanan kömür anıtı yerine, anıtın yeni teması ‘madenciye özlem’ oldu. 

Gerekli destek ve onayın gelmesiyle, heykeltıraşlar anıt için atölyeye girdi. Mermer ve özel taşların da kullanılacağı anıtın önemli bir bölümünü heykeltıraşların, el emekleriyle yapacağı öğrenildi. Plana göre, özel taş ve mermerlerin birleşimiyle, maden ocağının üzerindeki dağ simgelenecek, ortasında da, ocağın girişi ve madenci heykeli bulunacak. Ocağın biraz önünde ise o madenciyi özlemle bekleyen anne ve çocukları tasvir edildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X