Soma’daki faciadan 21 ay sonra ilk fotoğraflar

Soma’daki maden faciasına ilişkin davada bilirkişi heyetinin facianın olduğu bölgede yaptığı incelemenin fotoğrafları ortaya çıktı.

Soma’daki faciadan 21 ay sonra ilk fotoğraflar

Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı’nın başkanlığındaki heyet ve bilirkişi ekibinin 5 Şubat 2016 tarihinde facianın yaşandığı Eynez Maden Ocağı’nda yaptığı incelemeye ilişkin fotoğraflarda, ocağın ana nefeslik bölümünden U3 trafosu ve 4. nakil bandına kadar olan bölümlerin mevcut durumu belgelendi.

Facianın yaşandığı kısımda çekilen fotoğraflarda ise demir ray ve boruların ince tel gibi bükülüp kullanılamaz hale geldiği dikkat çekti.

Manisa Baro Başkanı Ali Arslan, maden ocağındaki keşifleri sırasında delilleri tekrar gözden geçirdiklerini belirterek, bazı delillerin yok edildiğini savundu. Arslan, şöyle konuştu:

“Keşfe gittiğimizde facianın gerçekleştiği alanın büyük bir kısmının kül basılarak kapatılmış olduğunu gördük. Orada sadece 70 metrelik bir alanı gördük. Delillerin birçok kısmının karartıldığını ve yok edildiğini gördük. Bilirkişi heyeti orada yapmış olduğu incelemelerde bazı izler buldular. Bu doğrultuda bir rapor hazırlayacaklar. Mahkeme keşif aşamasında bilirkişilere 3 aylık süre tanıdı. Yarınki duruşmada yine tanıklar ve mağdur yakınları var. 6. duruşma bunların dinlenmesiyle devam edecek. Sonrasında mahkeme, bilirkişi raporunun beklenmesine karar verecek.”

Davanın 6. duruşması yarın görülecek

Arslan, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 6. duruşmasının yarın görülmeye başlanacağına dikkati çekerek, tanıklar ve mağdur yakınlarının dinlenmesine devam edileceğini, daha sonra bilirkişi raporunun bekleneceğini dile getirdi.

Kamuda çalışanların da dava sürecine dahil edilmelerine ilişkin yaptıkları ikinci müracaatın reddedildiğini, Danıştaya itirazlarına ilişkin sonucu beklediklerini kaydeden Arslan, Soma Kömürleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’ın babası Alp Gürkan hakkındaki suç duyurusu sürecinin de devam ettiğini belirtti.

 

Arslan, “Yapılan talepler doğrultusunda Alp Gürkan hakkında da Soma Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmuştu. Savcılığın bu konudaki araştırması devam ediyor. Belki keşif sonrası verilecek bilirkişi raporuna göre de Alp Gürkan hakkında da dava açılması söz konusu olabilir” diye konuştu.

Olay

Manisa’nın Soma ilçesi Eynez mevkisinde Soma Kömürleri AŞ tarafından işletilen ocakta, 13 Mayıs 2014’te, saat 15.00 sıralarında başlayan yangında, 420 metre derinlikte ve 3,5 kilometre uzunluğundaki galeriler dumanla dolmuş, faciada 301 madenci hayatını kaybetmiş, 162 işçi sağ kurtarılmıştı.

Olayla ilgili soruşturma sonucunda açılan davada 8 sanık, “olası kastla öldürme” suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, “neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama” suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle yargılanıyor.

Tutuksuz 38 sanık hakkında ise “taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma” suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis isteniyor. Bunlardan 25’i hakkında da bu suçları “bilinçli taksirle” işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin, üçte birden yarısına kadar artırılarak uygulanması talep ediliyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X