Somali Cumhurbaşkanı ülkesinin neden fakir kaldığını açıkladı

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Somali’nin dünyadaki en fakir ülkelerden biri olduğunu, bunun sebebinin ise kötü politikalar olduğunu söyledi.

Somali Cumhurbaşkanı ülkesinin neden fakir kaldığını açıkladı

Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Uludağ Üniversitesi’nde Somalili öğrenciler ve öğretim üyeleriyle tanışma toplantısına katıldı.

Programda konuşan Mahmud, “Üniversitede bulunmak benim için büyük bir onur. Politikaya atılmadan önce öğretim işi yaptım. Somali, Afrika kıtasında en uzun sahile ve aynı zamanda en çok nüfus yoğunluğuna sahip bölgedir. Nüfusu 12.5 milyon. Somali’nin yüzde 70’i çok genç bir nüfusa sahip. Somali, Afrika’yı Asya’ya bağlayan bir coğrafyada. Bu yüzden önemli. Dünyadaki en fakir ülkelerden biri. Bu durumda olmasının sebebi kötü politikalar. Somali, çok homojen bir yapıya sahip. Tamamı Müslüman. Azınlık olarak, diğer dinlerden hiç kimse yok. 20 yıldan fazla bu kötü politikaların çelişkisini ve çatışmasını yaşamaktayız. Sivil savaş çok uzun zaman önce bitti. Bu savaşı izleyen süreç de bitti” dedi.

“TERÖRİSTLER SİVİLLERİN OLDUĞU YERLERE SALDIRIYOR”

Somali’deki en büyük sıkıntının terörizm olduğunu anlatan Mahmud, “Teröristler şu anda sivillerin olduğu yerlerde daha çok saldırı yapıyorlar. Marketler, toplu yaşama alanlarına saldırılar düzenliyor. Bu da Somali’nin resmidir. Türkiye-Somali münasebetleri Osmanlı imparatorluğu zamanına dayanıyor. Somali’de halen Osmanlı İmparatorluğu’nun yaptığı yapılar var” açıklamasını yaptı.

Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay ise, “Somali, iç karışıklık ve kıtlık döneminin ardından Türkiye’nin destekleriyle imar edildi. Alt yapı yatırımlarının yanı sıra kurulan hastane, havaalanı, limanlar Somali halkanın hizmetine sunuldu. Türkiye’nin devam eden destekleriyle Somali mevcut meselelerini aşacak ve daha güzel bir geleceğe ulaşacak. Uludağ Üniversitesi olarak bizler de 3. nesil üniversite vizyonumuzla ilmi ve akademik tecrübemizi Somali ile paylaşmaya hazırız. Bin 500’ü yüksek öğrenimde olmak üzere şu anda Türkiye’de yaklaşık 2 bin 500 Somalili öğrenci var. Uludağ Üniversitesi’nde ise 21 öğrenci eğitim görmekte” şeklinde konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X