Somuncu Baba’nın evi ve fırını restore edildi

Bursa’da Osmanlı padişahı Yıldırım Bayezid tarafından 1399’da yaptırılan Ulucami’nin inşaatı sırasında işçilere ekmek dağıtan Somuncu Baba’nın manevi mirası “Somuncu Baba Evi ve Fırını”, restore edilerek açıldı.

Somuncu Baba’nın evi ve fırını restore edildi

Osmangazi Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, inanç turizmi alanında en önemli merkezlerden biri konumundaki 600 yıllık mekanda, ramazan boyunca vatandaşlara ücretsiz ekmek ve çorba dağıtılacak.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Somuncu Baba Evi ve Fırını’nın kentin tarihiyle bütünleştiğini belirterek, bu mekanın birinci etap restorasyonunu tamamlayıp ramazan ayının ilk iftarında hizmete açtıklarını kaydetti.

Kamulaştırma sürecinin ardından 2013’te restorasyona başladıklarını ifade eden Dündar, restorasyon çalışmalarına başlandığında fırın ve çilehane bölümlerinin dışında, çay ocağı, depo, çok amaçlı salonlar, dükkan, mutfak, abdesthane ve şadırvanın bulunduğu bir külliye olduğunu belirlediklerini anlattı. Bu bölümlerin tamamını kamulaştırarak, projeyi güncelledikleri bilgisini veren Dündar, fırın ve çilehanenin bulunduğu birinci etabın ziyarete açıldığını bildirdi.

Dündar, ikinci etap çalışmalarının tamamlanmasının ve yapılacak düzenlemelerin ardından, çilehane ve fırının bulunduğu alanın, bir bütün olarak hizmet vereceğini kaydetti. Restorasyon kapsamında, duvardaki sıvaları kazıyarak binanın orijinal halini ortaya çıkardıklarını belirten Dündar, fırının ve çilehanenin 600 yıl önceki halinin bugüne taşındığını ifade ederek,Bursa’ya hayırlı olmasını diledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X