Son halef de ölüdürüldü

Rus güvenlik güçlerinin Dağıstan’da düzenledikleri operasyonda “Kafkas Emirliği” hareketinin komutanı Ali Ashab Kebekov öldürüldü. Kebekov, Doku Umarov’un geçtiğimiz yıl öldürülmesi sonrası liderliğe yükselmişti.

Son halef de ölüdürüldü

Rusya Ulusal Terörle Mücadele Komitesi’nden yapılan açıklamada, Dağıstan’ın Buynaksk bölgesinde güvenlik güçlerinin düzenlediği operasyonda 5 militanın öldürüldüğü belirtildi. 

Çeçenistan ve Dağıstan’da ayrılıkçı “Kafkas Emirliği” grubuna yönelik askeri operasyonda, 4 militanla birlikte “Şeyh Ali Ebu Muhammed” olarak bilinen 43 yaşındaki Ali Ashab Kebekov da öldürüldü. 

Çeçen kaynaklar da, “Kafkas Emirliği” komutanı Ali Ashab Kebekov’un öldürüldüğünü doğruladı.

“Kafkas Emirliği” tüm Kuzey Kafkasya’da İslam devleti kurmayı amaçlıyor. Grubun daha önceki lideri Doku Umarov da geçtiğimiz yıl öldürülmüştü. 

“Kafkas Emirliği hareketi 2010’da Moskova metrosunu hedef alan ve 39 kişinin öldüğü intihar saldırısının da aralarında bulunduğu çok sayıda saldırıyı üstlenmişti.

ALİ ASHAB KEBEKOV KİMDİR? 

Rusya’ya bağlık Dağıstan bölgesindeki Şamilski ilçesinde 1972 yılında doğan Ali Ashab Kebekov, Doku Umarov’un geçtiğimiz yıl öldürülmesi sonrası “Kafkas Emirliği” hareketinin lideri oldu.

Kebekov, “Kafkas Emirliği”ni bir yıldan daha az bir süre yönetti. Tunus’taki Ez-Zeytun Üniversitesi Şeyh Hamza İbn İshak’dan 5 yıl boyunca ders alan Ali Ashab Kebekov, 2000 yılında Suriye’ye gitti. 

“KARA DULLAR”IN EYLEMLERİNİ YASAKLAMIŞTI 

Suriye’de de dini eğitim alan Kebekov’un iyi bir askeri eğitimden geçmediği belirtiliyordu. Umarov’un öldürülmesi sonrası “Kafkas Emirliği” lideri olan Ali Ashab Kebekov “Kara Dullar” olarak tanınan intihar bombacılarının eylemlerini yasaklamıştı.

GROZNİ’YE SALDIRMIŞTI 

“Kafkas Emirliği” geçtiğimiz yıl aralık ayında Çeçenya’nın başkenti Grozni’ye saldırı düzenledi. Çeçen lider Ramzan Kadirov’un hedef alındığı saldırıda 15 polis öldürüldü. 

Saldırı sonrası Rusya terörle mücadele güçleri Çeçenya ve Dağıstan’daki operasyonlarını arttırmıştı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X