Son karar için sandığa gittiler

Oyak Renault’da dün sabah yapılan görüşmenin ardından fabrika içindeki eylemciler önce dışarıya çıktı, daha sonra son karar için sandığa gitti.

Son karar için sandığa gittiler

ASLIHAN AYDIN

 

Eylemi 13 gündür Oyak Reanult fabrikasının içinde sürdüren işçiler, dün sabahki görüşme sonrası temsilcileri ve avukatlarıyla dışarı çıkarak, tesislerin otoparkında bekleyen arkadaşlarına katıldı. Dışarıdaki işçiler, onları alkışlarla karşıladı.

Görüşmede hazır bulunan işçi sözcüsü Ekrem Salım, arkadaşlarına, işveren tarafından kendilerine önerilen 9 maddelik metni okudu. Salım, bu maddelerden ikisinin, yaşanan süreçten dolayı hiçbir çalışanın iş akdinin feshedilmeyeceği ile işçiler aleyhine savcılığa yapılan şikâyetten vazgeçileceği olduğunu bildirdi.

Tüm çalışanlara sendikal özgürlük tanınacağının da maddeler arasında yer aldığını ifade eden Salım, ‘’Ayrıca son toplu iş sözleşmeleri ve çalışanların konuyla ilgili talepleri dikkate alınarak bir ay içinde iyileştirme amacıyla analiz yapılacaktır. Düşük ücret alanlara daha yüksek ve daha yüksek ücret alanlara daha düşük prim olmak üzere ayrıştırma yapılacaktır ve iç kategorizasyon sistemindeki geçişleri hızlandırma üzerinde çalışılacaktır’’ dedi.

480 LİRA BANKA PROMOSYONU

Yapılacak iyileştirmelere mahsuben bir hafta içinde tüm çalışanlara bin lira avans ödemesi yapılacağını da dile getiren Salım, şöyle devam etti:

‘’Her yıl sonunda çalışanlara performans primleri verilecek olup prim miktarı asgari net 600 lira olacaktır. İşyerinde çalışan ancak mevcut toplu iş sözleşmesinde dayanışma aidatı ödemek suretiyle yararlanan sendikasız işçilerin serbest sözcü seçmeleri halinde işçi işveren arasındaki iletişimi sağlamak amacıyla muhatap kabul edilecektir ve mevcut sözcüler seçime kadar işçi işveren arasındaki iletişimi sağlamak amacıyla muhatap olacaktır. Banka maaş ödemeleri promosyonu olarak işçilere 480 lira ortalama bir prim ödemesi yapılacaktır.’’

GECE YARISI SÜRPRİZ GELİŞME

İşçi sözcüsü Ekrem Salım, işveren tarafından kendilerine sunulan 9 maddelik metinde, ‘yaşanan süreçle ilgili olarak Oyak Renault’nun uğradığı uğrayacağı zararla ilgili çalışanlardan hiçbir talepte bulunmayacağı, aynı şekilde çalışanların şirket aleyhine hiçbir hukuki talep ve başvuru yapmayacağı’ şeklinde maddenin de yer aldığını kaydetti. Metni okuduktan sonra işçilere bu koşulları kabul edip etmediklerini soran Salım’a işçiler hep bir ağızdan ‘Kabul etmiyoruz’ cevabını verdi. Bunun üzerine Salım, eyleme devam etme kararını yönetime bildireceğini ifade etti.

Daha sonra taraflar arasında görüşmeler yeniden başladı. Gece geç saatlerde işveren eylemcilere bir kez daha teklifini iletti. Teklifin içeriğiyle ilgili bilgi verilmezken, işçiler son karar için kapalı zarf usulü seçimi tercih etti. Kararın bugün açıklanması bekleniyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X