Son yağmurlar çiftçiyi sevindirdi

Yenişehir ovasında son günlerde gerçekleşen yağmur yağışları, ekimlerini tamamlayan çiftçileri sevindirdi. Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, bölgede 1 aydan bu yana yaklaşık 150 bin dönüm alana ekim yapıldığını söyledi.

Son yağmurlar çiftçiyi sevindirdi

GÜRHAN ADANA

Yenişehir’de son günlerde görülen yağmur yağışı, pancar, buğday, bezelye, patates  ve soğan ekimini tamamlayan çiftçileri sevindirdi. Sonbahar aylarında yağmur yağışının gerçekleşmemesi üzerine kara kara düşünen çiftçi, son yağışlarla umutlandı.

Yağışların son derece yararlı olduğunu belirten Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, ovada yağmur sevinci yaşandığını anlattı. Sonbahar ve kış aylarında yeterli miktarda yağmur yağışı olmayınca, çiftçilerin kara kara düşünmeye başladığını belirten Aktaş, ‘1 aydan bu yana yaklaşık 150 bin dönüm alana ekim yapıldı. Ekim yapılan alanların 40 bin dönümü sulanabilir, 110 bin dönümü ise sulanamayan bölgelerde bulunuyor. Sulanabilir bölgelerdeki arazilere Yeraltı Sulama Projesi’nden su götürülüyor. Diğer bölgelerde ise çiftçiler, her yıl olduğu gibi yağmur yağışını bekliyor’ dedi.

MALİYETLER AZALDI…

Yenişehirli çiftçilerin ekimini tamamladığı ürünleri yaklaşık sulamaya başladığını dile getiren Aktaş, bu süre boyunca hep yağmur yağışının beklendiğini kaydetti. Aktaş, ‘Sulanabilen bölgelerde yağmur sayesinde sulama maliyetlerinin azalması sevinci yaşanırken, sulama yapılamayan bölgelerde ise yağmur bereketinin sevinci yaşanıyor. Çünkü ekimi yapılan tohumların çatlayarak çimlenmesi ancak suyla mümkün oluyor. Son yağmurlar olmasaydı, ürünlerde kalite ve verim düşüklüğü yaşanabilirdi’ diye konuştu.

Bundan sonra yağmur yağışının mevsim normallerinde sürmesini beklediklerini dile getiren Aktaş, sulama göletlerindeki doluluk oranının ise yüzde 70’lerde olduğunu sözlerine ekledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X