Sonbaharda artış yaşanıyor

Özel Hayat Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Fulya Gürkan, sonbahar mevsiminde artış gösteren solunum yolu enfeksiyonları, bu enfeksiyonlardan korunma yolları ve de tedavi yöntemleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Sonbaharda artış yaşanıyor

Dr. Fulya Gürkan, solunum yolu enfeksiyonlarının, konuşma veya hapşırma sırasında havaya saçılan damlacıkların, başkası tarafından hava yoluyla vücuda alınması veya yüzeye yerleşen damlacıklarla temas edilmesiyle birlikte, hasta kişilerle el sıkışma, sarılma veya öpme sırasında da bulaşabildiğini ifade etti. 

Solunum yolu enfeksiyonlarının yüzde 70-80 oranında virüslerle, kalanı da bakteriler nedeniyle oluşmakta olduğuna dikkati çeken Dr. Gürkan, “Virüsler antibiyotiklerle öldürülemezler. Bu yüzden de her solunum yolu enfeksiyonunda antibiyotik kullanmak gereksizdir. Solunum yolu enfeksiyonları ; nezle, grip, farenjit, sinuzit , larenjit gibi üst solunum yolu enfeksiyonları ve bronşit, bronşiolit, zatüre ve verem gibi alt solunum yolu enfeksiyonlardır.Solunum yolu enfeksiyonlarında; burun akıntısı ve tıkanıklığı, ateş yüksekliği, öksürük, balgam, hapşırık, baş ağrısı, geniz akıntısı, boğaz ağrısı, iştahsızlık, göğüs ve kas ağrıları gibi şikayetler olabilir. Tedavide sigara dumanı olmayan bir ortamda istirahat, bol sıvı alımı, burun şikayetleri için damla, ağrı kesici ve ateş düşürücüler gibi şikayetlere yönelik tedavi yapılır” dedi.

Bazı tedavi edilmeyen solunum yolu enfeksiyonlarının, özellikle bağışıklık sistemi düşük kişilerde zatürreye kadar ilerleyebildiğine dikkat çeken Dr. Fulya Gürkan, “Antibiyotik kullanımı gereksizdir, eğer bakteriyel bir enfeksiyon eklendiyse doktor tarafından antibiyotik ilavesi yapılabilir” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X