Sosyal medyada ‘e-ihbar’ dönemi

Haklarının ihlal edildiğini düşünen sosyal medya kullanıcıları için www.ihbarweb.org.tr/ohg/ online ihbar hattı kuruldu. Kullanıcı, içeriğin linkini sisteme yükleyerek 24 saat içinde mahkemeden ‘erişim engelleme’ talep edebilecek.

Sosyal medyada ‘e-ihbar’ dönemi

Kişilik haklarının ihlal edildiğini düşünen sosyal medya kullanıcıları için online ihbar hattı kuruldu. Kullanıcı, ihlal oluşturan içeriğin linkini sisteme yükleyecek. Sonra bu içeriğin bulunduğu siteyle iletişime geçilecek. 24 saat içinde de ‘erişim engelleme’ talebiyle mahkemeye başvuru mümkün olacak. 

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, sosyal medyada kişisel verileri paylaşılan kullanıcıların, ilgili şirketin yardım merkezine online olarak ulaşması ve sorununu hızlı bir şekilde iletmesinin kolaylaştığını belirterek, ‘https://www.ihbarweb.org.tr/ohg/ adresinden başvuruda bulunan kişinin hukuksuz olduğunu iddia ettiği içerikle ilgili 24 saat içinde mahkeme kararı alması gerekmektedir’ dedi. 

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

Son yıllarda hızla yaygınlaşan internet ortamında kişilik haklarının ve özel hayatın gizliliğinin ihlaline ilişkin alınması gereken tedbirler hakkında uyarılarda bulunan Acarer, şöyle konuştu: “Yayın içeriği nedeniyle özel hayatının gizliliğinin ihlal edildiğini iddia eden kişiler, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na (TİB) doğrudan başvurarak içeriğe erişimin engellenmesi isteyebilir. TİB gelen talebi ivedilikle Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne (ESB) bildiriyor, EBS de 4 saat içinde tedbir kararını uygulamakla yükümlü. https://www.ihbarweb.org.tr/ohg/ adresi üzerinden yapılacak olan başvurularda, başvuru kılavuzunun dikkatlice incelenerek gerekli formların doldurulması gerekir. Başvuruda bulunan kişinin hukuksuz olduğunu iddia ettiği içerikle ilgili 24 saat içinde mahkemeye başvurarak mahkeme kararı alması gerekmektedir.” 

 

SULH CEZA HAKİMLİĞİ’NE

Acarer, internet ortamında kişilik hakları ihlal edilen yapması gerekenleri ise şöyle anlattı: ‘Söz konusu kişiler, öncelikle içerik sağlayıcısına, buna ulaşamaması halinde yer sağlayıcısına başvurarak uyarı yöntemiyle içeriğin yayından çıkarılmasını isteyebileceği gibi, doğrudan sulh ceza hakimine başvurarak, içeriğe erişimin engellenmesini de isteyebilir. 

İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik haklarının ihlal edildiğini iddia eden kişilerin talepleri, içerik veya yer sağlayıcısı tarafından en geç 24 saat içinde cevaplandırılır. İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik hakları ihlal edilenlerin talepleri doğrultusunda hakim, bu maddede belirtilen kapsamda erişimin engellenmesine karar verebilir. 5651 Sayılı Kanunla kişilik haklarının ihlal edildiğini düşünen kişilere içeriğin yayından kaldırılması ve erişimin engellenmesini talep etme hakkı verilmiştir.’ 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X