‘Soykırım’ endişesi

Alman Federal Meclisi, 1915’te Ermeni tehcirini ‘soykırım’ olarak niteleyen önergeyi oylamaya hazırlanıyor.

‘Soykırım’ endişesi

Dışişleri Bakanı Steinmeier, önergenin Türkiye-Almanya ilişkilerine gölge düşürebileceği endişesi taşıdığını söyledi.

Bugüne dek Ermeni tehciri için ‘soykırım’ ifadesini kullanmaktan kaçınan Almanya hükümetleri, bu yıl resmi tutumunda değişikliğe gidilmesi bekleniyor.

Hristiyan Birlik (CDU/CSU), SPD ve Yeşiller partisi tarafından ortak hazırlanan  ‘101 yıl önce Ermeniler ve diğer Hristiyan azınlıkların soykırımının anılmasına’ ilişkin önergenin 2 Haziran’da Almanya Federal Meclisi’nde oylanması bekleniyor. Ancak çıkacak sonuç Almanya’daki endişeleri de beraberinde getiriyor. Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, 1915 olaylarının soykırım olarak tanınmasına ilişkin önergenin Türkiye-Almanya ilişkilerine gölge düşürebileceği endişesi taşıdığını söyledi. 

UMARIM ZARAR GÖRMEZ

Almya’nın önde gelen gazetelerinden biri olan  Tagesspiegel gazetesine açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, önerge yüzünden Türk-Alman ilişkileri zarar görmeyeceğini umduğunu söyledi.

Bakan, önemli olanın Ermenilerle Türklerin geçmişte yaşananlarla ilgili müşterek bir çalışma yapabilmeleri için yakınlaşmasını sağlamak olduğunu belirtti.

Steinmeier, her iki tarafında hassasiyeti nedeniyle bunun çok da kolay olmadığını söyledi. Almanya Dışişleri Bakanı, ‘Bu oldukça hassas sürece dışarıdan etki ederek süreci tehlikeye sokmanın akıllıca olduğunu düşünmüyorum. Korkarım ki sadece soykırım kararıyla tarafların yakınlaşması sağlanmaz’ dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X