‘Soykırım tasarısı’ tamam

Almanya’nın 1915 olaylarının ‘Ermeni Soykırımı’ olarak tanımasına ilişkin önerge tamamlandı. Önümüzdeki ay Meclis’te oylanacak tasarıda ilk kez ‘Ermeni soykırımı’ ifadesi yer alıyor.

‘Soykırım tasarısı’ tamam

Almanya Federal Meclisi 1915 Ermeni tehcirindeki katliamları soykırım olarak tanımaya hazırlanıyor.

Meclis’te 2 Haziran’da oylanacak soykırım tasarısında ilk kez ‘Ermeni soykırımı’ ifadesine net bir şekilde yer verilirken, dönemin Alman İmparatorluğu’nun da sorumluluğu olduğu belirtiliyor. Karar taslağında Ermeni soykırımının ’20’nci yüzyıldaki etnik temizlik, kitlesel katliam ve soykırımlar tarihindeki örneklerden biri olduğu’ ifade ediliyor. Başbakan  Angela Merkel liderliğindeki Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU), koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve muhalefetteki  Yeşiller Partisi’nin son aşamaya getirdiği taslak metin, ‘101 yıl önce  Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermenilere ve diğer Hristiyan azınlıklara uygulanan soykırımın hatırlanması ve anılması’ başlığını taşıyor. 

JÖN TÜRKLER SORUMLU

Tasarıda, yaşananlardan Jön Türk hükümeti sorumlu tutuluyor ve ‘Dönemin Jön Türk Hükümeti’nin talimatıyla bir milyonu aşkın Ermeni’nin sistematik tehcir ve kıyımı 24 Nisan 1915 tarihinde Osmanlı Konstantinopolis’inde başladı’ ifadesine yer veriliyor. Taslak kararda, Osmanlı İmparatorluğu’nun baş müttefiki olan Alman İmparatorluğu’nun Ermenilere uygulanan sürgün ve kırımı durdurmaya dönük çaba göstermeyerek ‘yüz kızartıcı’ bir rol oynadığı ifade ediliyor. Taslak kararda, ayrıca soykırımın  Almanya’da okul müfredatına dahil edilmesi, tarih derslerinde okutulması gerektiği belirtiliyor.

Karar tasarısında, Alman hükümetinin Türkiye ile Ermenistan arasında ilişkilerin normalleşmesi çabalarını teşvik etmesi isteniyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X