Soykırımla suçlanan kadın lider öldü

Soykırımla suçlanan ancak sağlık problemleri nedeniyle yargılanmayan 83 yaşındaki Thirith öldü.

Soykırımla suçlanan kadın lider öldü

Kamboçya’da 1970 yıllarında hüküm süren Kızıl Kmer rejiminin en üst düzey kadın liderlerinden Ieng Thirith, Pailin eyaletinde 83 yaşında öldü.

Kızıl Kmer mahkemesi sözcüsü Neth Pheaktra, yaklaşık 3 milyon kişinin hayatını kaybetmesine neden olan kanlı Kızıl Kmerler rejimi sırasında soykırım yapmakla suçlanan ancak sağlık problemleri nedeniyle mahkemeye çıkarılmayan Thirith’in ölümünü doğruladı.

Sözcü, Kamboçya halkı acı çekerken, Thirith’in doktor olan kızının bakımında olduğunu belirterek, savcıların Thirith’in otopsi sonuçlarını inceleyip mahkemeye sunacağını söyledi.

Khieu Thirith olarak da bilinen Ieng Thirith, Paris’teki Sorbonne Üniversitesi’nde eğitim görmüş, Kızıl Kmer rejimi sırasında Sosyal İşler Bakanlığı yapmıştı. Rejimin Dışişleri Bakanı olan eşi Ieng Sary ile 2007’de tutuklanan Thirith, soykırım, insanlığa karşı suç işlemek ve 1949 Cenova Sözleşmesi’nin ciddi ihlaliyle suçlanıyordu. Thirith, sağlık durumunun kötü olması nedeniyle Kızıl Kmer rejiminin liderlerine karşı açılan ve halen devam eden davada hiç hakim önüne çıkmadan 2012’de serbest bırakılmıştı.

1960’lı yılların sonlarında Kamboçya Komünist Partisi’nin silahlı kolu olarak kurulan Kızıl Kmerler, 1975’te başkent Phnom Penh’e saldırı düzenleyerek iktidarı ele geçirmişti. Milyonlarca kişinin zorla köylere yerleştirilerek kolektif çiftliklerde çalışmaya zorlandığı, rejim düşmanlarının aileleriyle katledildiği, yoksulluk nedeniyle açlık ve salgın hastalıkların baş gösterdiği Kızıl Kmer iktidarı sırasında, yaklaşık 3 milyon kişi yaşamını yitirmişti. 

20. yüzyılın en kanlı rejimlerinden biri kabul edilen, Pol Pot liderliğindeki Kızıl Kmer iktidarı, Vietnam birlikleriyle Vietnam yanlısı Kamboçyalı komünistlerin 1979’da ülkeyi işgal etmesiyle son bulmuştu. Çin’e kaçan Pol Pot liderliğinde Kamboçya’nın ucra köşelerine çekilen Kızıl Kmerler, 1992’de imzalanan anlaşmaya kadar gerilla savaşını sürdürmüştü. Kızıl Kmerler, Pol Pot’un 1998’de ölümünden sonra dağılmıştı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X