Bakanlar Kurulu’nun ‘Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Esasların Yürürlüğe Konulması Hakkında Kararı’ Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre, sözleşmeli personele ödenecek ücretin tespitinde sadece kurumunda aynı pozisyonda geçen hizmet sürelerinin esas alınması yerine bütün kamu kurum ve kuruluşlarında aynı kadro veya pozisyon unvanlarında geçen hizmet sürelerinin dikkate alınması sağlandı.
Sözleşmeli personele verilecek doğum izinleri memurlarla aynı düzeye getirildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu konu ile ilgili yaptığı açıklamada, 4/B çalışanlarının çalışma şartlarında önemli iyileştirmeler gerçekleştirildiğini ve izin haklarının genişletildiği belirterek, bu değişikliklerden, geçici personel (4/C) iken sözleşmeliye (4/B) geçirilenlerin de yararlanabileceğini vurguladı.
SÜT İZNİ 3 SAATE ÇIKTI
Eşi doğum yapanların izinlerinin 2 günden 10 güne çıkarıldığını ifade eden Saıeroğlu, “Evlilik ve doğum hallerinde verilen izin 3 günden 7 güne çıkarıldı. Süt izni ilk altı ay için 1,5 saatten 3 saate çıkarıldı.
Doğum öncesi kullanılamayan analık izin süresinin doğum sonrası kullanılması sağlandı. 10 gün mazeret izni getirildi. Evlat edinenlere 8 hafta ücretli izni hakkı getirildi. 3 aya kadar refakat izni hakkı getirildi.
Kadın personele hamileliğin 24’üncü haftasına kadar gece nöbeti veya gece vardiyası görevi verilemeyecek. Doğumdan sonra ise 2 yıl süreyle gece nöbeti veya gece vardiyası görevi verilemeyecek” dedi.
ENGELLİ PERSONELE GECE NÖBETİ YOK
Engelli personele süre sınırı olmaksızın isteği dışında gece nöbeti veya gece vardiyası görevi verilemeyeceğinin de altını çizen Sarıeroğlu, “Doğum sebebiyle görevden ayrılabilme süresi 1 yıldan 2 yıla çıkarıldı. Evlat edinenlere de bu hak getirildi” ifadelerini kullandı.