Sözleşmeli tarım modeli ilgi görüyor

Üreticiyi satış, sanayiciyi hammadde, tüketiciyi de sağlıksız ürün derdinden kurtaran sözleşmeli tarım modeli hızla yayılıyor. Yenişehir Ovası’nda firmaların çiftçilerle anlaşması üzerine sözleşmeli tarım modeli hızla yaygınlaşıyor.

Sözleşmeli tarım modeli ilgi görüyor

GÜRHAN ADANA

Çiftçinin en önemli sorunlarının başında gelen pazar sorununa çözüm getirmek amacıyla başlatılan girişimlerden olumlu sonuçlar alınıyor. Yenişehir Ovası’nda son yıllarda firmaların çiftçilerle anlaşması üzerine sözleşmeli tarım modeli hızla yaygınlaşıyor.

Sözleşmeli ekimle Yenişehir Ovası’nda bezelye, tohumluk mısır, taze fasulye, salçalık biber ve hibrit biber çeşitleri yetiştiriliyor. Bu alanda güzel ve umut verici gelişmelerin yaşandığını, ilerleyen dönemlerde sözleşmeli ekimin daha da yaygınlaşacağına inandıklarını belirten Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, “Alıcı firmalarla temasa geçip onları Yenişehir Ovası’na davet ediyoruz. Söz konusu ürünün yetiştirilmesinin istendiği alan, ürünün fiyatı ve ödeme koşulları çiftçi ile alıcı firma temsilcilerinin görüşmesinde belirleniyor. Ürününe alım garantili pazar bulan, tahsilat sorunu yaşamayan çiftçi, bu sayede önünü daha iyi görebiliyor” dedi.

BÖYLE BİR MODEL GEREKLİ

Bugünlerde çiftçinin hızlı bir şekilde ekim ve dikim çalışmalarına başladığına işaret eden Aktaş, arazilerin önemli bölümünün sözleşmeli ekim çerçevesinde kullanıldığını kaydetti. Çiftçinin yıllardır birçok sorunla boğuştuğunu ifade eden Aktaş, üreticinin alın terinin karşılığını alabilmesi için bu gibi tarımsal modellerin gerekli olduğunu kaydetti.

Şubat ve mart aylarında ekilen bezelyelerin haziran ayı ortalarında sözleşme yapılan fabrikalara teslim edildiğini söyleyen Aktaş, 20 bin dönüm alana ekilen ürünün 12 bin dönümünün konserve fabrikalarıyla yapılan sözleşme sonucu yetiştirildiğine dikkat çekti. 

FİRMALARIN İLGİSİ ARTIYOR

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bünyesindeki Tohumluk Mısır Komisyonu’nda üye olarak görev yaptığını söyleyen Aktaş, tohum firmalarına ilçeye gelmeleri yönündeki önerilerinden olumlu sonuç aldıklarını anlattı. Aktaş, “5-6 yıl önce birkaç bin dönümle sınırlı kalan tohumluk mısır ekim alanları, tohum firmalarının sözleşme yapmaya başlamasıyla 8 bin dönüme çıktı. Şu an Yenişehir’de 5 firmaya mısır yetiştiriliyor. Tohum firmaları Bursa bölgesindeyse 36 bin dönüm alana ekim yaptırıyor” dedi.

Sözleşmeli ekim yapılan taze fasulyeye de konserve fabrikalarının taleplerinin giderek arttığını belirten Aktaş, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu yıl 8 bin dönümlük alana ekilen taze fasulyenin 4 bin dönümlük bölümü sözleşme kapsamında ekildi.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X