S&P notu düşürdü Şimşek sert çıktı

”Makro dengesizlik arttı, enflasyon görünümü bozuldu, TL’de değer kaybı var, mali pozisyon zayıfladı” şeklinde gerekçeler sıralayan S&P, Türkiye’nin notunu düşürdü.

S&P notu düşürdü Şimşek sert çıktı

Başbakan Yardımcısı Şimşek, ”Zamanlama manidar, analiz yetersiz” dedi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s (S&P), Türkiye’nin kredi notunu düşürdüğünü duyurdu. S&P’den yapılan açıklamada, Türkiye’nin yabancı para cinsinden kredi notunun ‘BB’den ‘BB-‘ye, yerli para cinsinden notunun ‘BB+’dan ‘BB’ye düşürüldüğünü, görünümünün ‘durağan’ olduğunu bildirdi.

Türkiye’nin makro ekonomik dengesizliklerinin arttığı belirtilen açıklamada, enflasyon görünümünün bozulduğu, Türk lirasında değer kaybı ve volatilite görüldüğü ifade edildi.

Açıklamada, Türkiye’nin mali pozisyonunun zayıfladığına da dikkat çekilerek, Türkiye’nin dış finansman koşullarının ve Türk lirasının konumunun daha da bozulması ve özel sektörün hassaslaşması durumlarında ülkenin kredi notunun yeniden düşürülebileceği uyarısında bulunuldu.

Açıklamada, Merkez Bankasının enflasyon oranını yüzde 5 hedefine yaklaştırması ve Türkiye’nin dış pozisyonun sürdürülebilir şekilde düzelmesi durumlarında ülkenin kredi notunun yükseltilebileceği bilgisine de yer verildi.

NEDEN AĞUSTOSTA DEĞİL DE ŞİMDİ

S&P’nin notu düşürmesini ve açıklamalarını sosyal paylaşım sitesi Twitter’da değerlendiren Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, kararın zamanlama açısından oldukça manidar olduğunu ifade ederek, söz konusu kuruluşun daha önce Türkiye’nin kredi notunu ağustosta gözden geçirmeyi planladığını hatırlattı.

Şimşek, ”Açıkça bu kararın öne alındığı görülüyor. Not düşürmeyi erkene almalarını gerektirecek bir gelişme oldu mu” diye sordu.

Kredi notunun seçim kararından sonra düşürülmesinin zamanlama açısından yanlış olduğunu ileri süren Şimşek, S&P’nin analizini de yetersiz bulduğunu vurguladı.

TEDBİRLERİ ALMAYA DEVAM EDİYORUZ

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, aşırı ısınmanın geçen yılın hikayesi olduğuna işaret ederek, kredi hacmindeki artışın bu yıl yavaşladığını bildirdi. Finansal koşulların da geçen yıla oranla daha sıkı olduğuna dikkati çeken Şimşek, şunları kaydetti: ”Merkez Bankası gecikmeli de olsa tepki verdi.

Cari açıktaki artış büyük ihtimalle geçici. Çünkü, cari açıktaki bozulma büyük oranda altın ithalatı ve petrol fiyatlarının artışından kaynaklanıyor. Tüketici kredilerindeki yavaşlama cari açıktaki artışı sınırlayacak.

Ayrıca turizmde ciddi bir toparlanma var. Gereken tedbirleri aldık, almaya devam edeceğiz. Firmaların kur riskini yönetmeye yönelik önemli bir reformu hayata geçiriyoruz. Yatırım ortamını iyileştirecek çok kapsamlı bir reformu yaptık. Seçim sonrasında reformları daha da hızlandıracağız.”

ERKEN SEÇİM BELİRSİZLİĞİ AZALTTI

Belirsizliklerin azaldığına işaret eden Mehmet Şimşek, Merkez Bankasının para politikasını basitleştireceğini açıkladığını hatırlattı.

Şimşek, seçimlerin erkene alınmış olmasının siyasi belirsizliği azalttığını ve piyasaların bu karara olumlu tepki verdiğini belirterek, ”AB ve ABD ile ilişkilerin iyileştirilmesine yönelik önemli gelişmeler var” değerlendirmesinde bulundu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X