S&P’den Türk bankaları açıklaması

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P) raporunda, dışsal risklerin artması durumunda Türk bankalarının finansman ve varlık kalitesi alanlarında zorluk yaşayabileceği belirtildi.

S&P’den Türk bankaları açıklaması

Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada, 2016 yılında Türk bankaları için iki temel riskin, finansman ve varlık kalitesi alanlarında görülebileceği ileri sürülürken, S&P Kredi Analisti Magar Kouyoumdjian’ın, “Bu iki faktör hemen bir tehdit oluşturmamakla beraber, politika belirsizliği ve dışsal ortam, ekonomik gerilime ve güven erozyonuna neden olursa reel problemler ortaya çıkabilir” değerlendirmesine yer verildi.

Açıklamada, “Dış borçlanmaya bağımlılığın artması, yatırımcı iştahının azaldığı bir ortamda borçlanmanın genel olarak kısa vadeli olması nedeniyle Türk bankacılık sektörüne ilişkin riskte artış yaşandı. Dış finansman kaynaklarına artan yoğun bağımlılık, küresel likidite hareketlerinde ve risk algılarındaki kaymalar, sektörü hassas hale getirebilir” ifadeleri kullanıldı.

Türk bankalarının varlık kalitelerinin bu zamana kadar Türk lirasındaki zayıflıktan zarar görmediği kaydedilen S&P açıklamasında, ancak ilerleyen dönemde büyüme ve jeopolitik gelişmelerden kaynaklı muhtemel olumsuzluklara karşı hassasiyet gösterebileceğine dikkat çekildi.

Açıklamada, “Türk bankalarının finansal profilleri ve performansları, son yıllarda bozulduğunu gördüğümüz yerel ekonomi ve politika ortamı ile yakından ilişkili olmaya devam edecektir. Derecelendirdiğimiz altı Türk bankasının görünümleri negatif seviyede ve ülke görünümünü yansıtmaktadır. Önümüzdeki 12 ay içerisinde, Türk bankalarının varlık kalitelerinin önemli derece bozulabileceğine ilişkin risk görüyoruz” görüşü de paylaşıldı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X