Sporun başka yüzü

Samsun’da yapılan Para-Tekvando Dünya Şampiyonası’nda üçüncülük kürsüsüne çıkarak büyük bir başarıya imza atan down sendromlu sporcu, ilk kez katıldıkları organizasyonda aldığı madalyanın gururunu yaşıyor.

Sporun başka yüzü

RECAİ UYSAL

Sporun insan hayatına kattıkları saymakla bitmez. Sağlıklı bir yaşam için sporu hobi olarak görenler de var… Geçimini sağlamak için sporun içinde olan da… Birleştirici bir özelliği bulunan sporun kimilerinin hayatına dokunuşu ise bambaşka… Samsun’da düzenlenen Para-Tekvando Dünya Şampiyonası’nda üçüncülük kürsüsüne çıkan down sendromlu 26 yaşındaki Yavuz Beyazıt için de farklı bir anlam ifade ediyor spor… Eğitimini Nilüfer İş Okulu’nda tamamlayan down sendromlu Yavuz Beyazıt, ardından okulun bünyesinde bulunan Nilüfer İş Cafe’de hayata tutunmaya çalışırken, sporla birlikte hayatına farklı anlamlar yüklemeye başlamış.

ÖNCE GÖSTERİLERE KATILDIK

6 yıldır Nilüfer İş Cafe’de çalışan Beyazıt, gönüllü anne olarak okulda hizmet veren aynı zamanda tekvando antrenörü olan Hanife Birgül’ün özverisiyle spor sayesinde dünya kürsüsüne çıkmayı başarmış. 1 yıl önce okul yönetimin desteğini alarak 25 kişiden oluşan bir takım oluşturulurken, ilk olarak bu ekip düzenlenen çeşitli gösterilerde yer almış. Ardından Birgül’ün hayalini kurduğu büyük hedefe doğru yürümeye başlamışlar. Öğrencilerini dövüş yerine tekvando hareketlerinin sergilendiği poomse kategorisinde yarıştırmanın kendisinin hayali olduğunu belirten Hanife Birgül, “Geçen sene Tekvando Federasyonu başkanımız Metin Şahin’e bu hayalimden bahsettim. Kendisinden olumlu cevap alınca kolları sıvadık. Okul yönetimimizin de olumlu yaklaşımıyla çalışmalara başladık. Önce iki gösteri de yer aldık” diye konuştu.

SIFIRDAN BAŞLADIK

Gösterilerde aldıkları olumlu tepkilerin ardından Dünya Şampiyonası’na katılmaya karar verdiklerini belirten Birgül, “Yöneticilerimizin desteği sonrası ailelerle görüştük ve onlar da bize büyük destek verdi. Herşeye adeta sıfırdan başladık. İki çocuğumuzla Dünya Şampiyonası’na gittik. Eski öğrencimiz Yavuz Beyazıt ve eğitimine devam eden Gamze Kuş’la şampiyonaya katıldık. İkisi de dünya üçüncüsü oldu. Bunun mutluluğunu anlatamam. Yavuz’la elele verdik. Bu şampiyonaya katılarak çocuklarımıza yeni bir yol açtık. Bir ilki gerçekleştirdik. Çünkü, zihinsel engelliler kategorisinde yarışmaya giden ilk çocuklar oldular. Şimdi yeni bir takım oluşturduk. Bundan sonra da büyük hedeflerimiz var. 2020 Tokyo Olimpiyatları’nda öğrencilerimizin mücadele edebilmesi için çalışacağız. İnşallah bir şekilde gerçekleştiririz. İlk şampiyonada tecrübe edindik. Bana akıl verecek kimse yoktu. Çünkü bunu gerçekleştiren başkası olmamıştı. Yaşayarak öğrendim. İnşallah bundan sonra daha güzel şeyler yapacağız” dedi.

ÇOK İSTEMİŞTİM

İyi bir hazırlık dönemi geçirdiklerini belirten Yavuz Beyazıt ise böylesine büyük bir başarıya imza attığı için mutlu olduğunu ifade etti. Sempatik tavırlarıyla herkesin gönlünü kazanmayı başaran Yavuz Beyazıt, “Okulum adına dünya üçüncüsü oldum. İnanarak gittim. Başardığım için mutluyum. Çalıştım ve sonucu güzel oldu.  Çok istemiştim. Kendi kendime ‘yapacağım’ dedim. ‘Vatan için, bayrak için yapacaksın’ dedim ve kazandık geldik. İlk kez katıldık. Şimdi önümüzde Avrupa Şampiyonası var. Oraya katılıp başarılı olmak istiyorum. Ayrıca 2020’de Tokyo’da yapılacak olimpiyatlara da katılmak istiyorum. İnşallah oraya da gideceğim” şeklinde konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X