Srebrenitsa katliamına karışan 7 kişi tutuklandı

Sırbistan polisi 1995 yılında Bosna’nın Srebrenitsa kentinde düzenlenen katliamda rol almakla suçlanan 7 kişiyi tutukladı.

Srebrenitsa katliamına karışan 7 kişi tutuklandı

Belgrad’ın bu adımının çok önemli bir dönüm noktası olduğunu kaydeden Associated Press haber ajansı, Sırp ve Bosna adli yetkililerine dayanarak, tutuklanan 7 kişinin Srebrenitsa’nın dışındaki bir depoda 1000’den fazla Müslümanı öldürmekle suçlandığını aktardı.

Srebrenitsa katliamında, 8 binden fazla Bosnalı Müslüman yetişkin erkek ve çocuğun öldürüldüğü tahmin ediliyor. O yıllarda Bosna Sırp Cumhuriyeti ordusunun komutanı Ratko Mladiç halen Lahey’deki mahkemede soykırım suçundan yargılanıyor.

Sırp savcılar Sırbistan ve komşu ülkelerde diğer zanlıların arandığını belirtti.

Davayı yürüten savcılardan Bruno Vekariç, AP’ye yaptığı açıklamada, “Savcılığımızın Srebrenitsa’da sivillerin ve savaş tutsaklarının topluca öldürülmesiyle ilgili olarak ilk kez harekete geçtiğinin vurgulanması gerekiyor” dedi ve Sırbistan’ın geçmişiyle yüzleşmede önemli bir noktaya yaklaştığını bildirdi.

Sırbistan Savaş Suçları Savcı Yardımcısı Vekariç, “Daha önce hiçbir zaman bu boyutlarda bir suçla uğraşmadık. Sırbistan’ın adli süreci izleyerek Srebrenitsa konusunda açık bir tutum benimsemesi, büyük önem taşıyor.” dedi.

Associated Press Ajansı, son operasyonda tutuklanan zanlılar arasındaki en önemli ismin “Kasap Neco” lakabıyla tanınan ve daha sonra Sırbistan’da başarılı bir iş adamına dönüşen Nedeljko Milidragoviç olduğunu bildiriyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X