Su cennetinde susuzluk çilesi

Bir köy düşünün… Su kaynağının göbeğinde ancak susuzluktan kırılıyor. Orhaneli’ye bağlı Gümüşsuyu Köyü’nün sakinleri yaz aylarında içmek için dahi su bulamıyor. HES ve su fabrikası köyün su kaynağını kuruturken, köylüler ihtiyacını su deposundan karşılıyo

Su cennetinde susuzluk çilesi

AYKUT GÜNGÖR

Bütünşehir Yasası ile kalkınma hayalinde olan bazı köyler, umduğunu bulamadı. 2014 yılında yürürlüğe giren Bütünşehir Yasası ile birlikte Bursa’nın dağ ilçelerindeki köyler, hizmet bekliyor. Orhaneli İlçesi’ne bağlı Göynükbelen’in bir semti olan Gümüşsuyu, hizmet alamamaktan yakınıyor. Su kaynağının göbeğinde olması nedeniyle Gümüşsuyu adını alan köy, şimdilerde ise susuzluktan kırılıyor. Doğancı Barajı’nı besleyen en büyük su kaynağı Nilüfer Çayı’nın kıyısında bulunan Gümüşsüyu’nun yanında kurulan HES ve su fabrikası köyün tüm su kaynağını kuruttu. Yıllardır su ihtiyacını köyde bulunan su deposundan karşılayan köylüler, artık içme ve kullanma suyu bulamıyor. 

Gümüşsuyu’nun su sorunu yalnızca bununla da sınırlı değil. Hijyen koşullarının da uygun olmadığı depoda BUSKİ tarafından konulan arıtma sistemi de Karadeniz fıkralarını aratmıyor. Köylülerin ihtiyacını karşılayan bu depodan çıkan suyun arıtılması için kullanılan sistem ise mavi bir bidon… 

Yaz aylarında suyun azaldığını, BUSKİ’nin tankerle haftada bir depoya su taşıdığını dile getiren köy sakinleri, “Taşıma suyla değirmen döner mi? Üstelik bu koşullarda… Su içemiyoruz, içemediğimiz gibi kişisel ihtiyaçlarımızı da sağlayamıyoruz. Köy susuzluktan kırılıyor. Şimdi bir ay sonra köyümüzün suyu bitecek. Çünkü su fabrikası köyün bütün suyunu alıyor. Köy meydanında bulunan çeşme de kuruyor. Suyun göbeğinde yaşıyoruz ancak su içemiyoruz. Kaynaklardaki su akışı bittiğinde köyün girişinden itibaren yaz aylarında koku geliyor. Fosseptiğin vidanjörle boşaltılması gerekiyor ancak buradan sızan su da direkt Doğancı Barajı’na karışıyor” dediler. 

 

OSMANGAZİ’YE BAĞLANMAK İSTİYORLAR

Uzun yıllar Orhaneli Belediyesi’nden hizmet alamadıklarını belirten köy sakinleri, köyün Osmangazi İlçesi’ne daha yakın olduğunu, daha hızlı ve verimli hizmet alabilmek için ise Osmangazi Belediyesi’ne bağlanmak istediklerini söylüyor. Köylüler, Orhaneli Belediyesi’ne bağlı olmalarına rağmen, ilçe merkezinden uzak olduklarını, sağlık, eğitim ve bürokratik işlemleriyle ilgili hizmet almakta zorluk yaşadıklarını anlatıyor. Köy meydanında bulunan camiye bir tente yaptırmak için bile hizmet alamadıklarını dile getiren köyüler, yetkililere çağrıda bulunarak, “Sesimizi duyun” dedi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X