Su samurları da ölmeye başladı

Bir süredir balık ölümleri yaşanan İznik Gölü’nde son olarak da koruma altında bulunan su samurları kıyıya vurdu.

Su samurları da ölmeye başladı

HAYRİ ŞEN

Dünya üzerinde geniş yayılış gösteren bir tür olmasına rağmen, yaşam alanlarındaki bozulmalar nedeniyle popülasyonları gün geçtikçe azalan su samurları Uluslararası Doğa Koruma Birliği’nin Nesli Tehdit Altındaki Türler Kırmızı Listesi’nde, ‘Neredeyse Tehdit Altında’ kategorisinde yer alıyor. Su samurları geçen yıl Doğa Koruma ve Milli Parklar 2’nci Bölge Müdürlüğü tarafından kurulan fotokapanlar sayesinde İznik Gölü’nde ilk kez geçtiğimiz yıl ortaya çıkmış ve takip altına alınmıştı.

ACİL ÖNLEM ÇAĞRISI YAPMIŞTI

Bir ay önce 24 kişiden oluşan bölüm öğrencileri ile birlikte İznik Gölünde araştırma yapan İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meriç Albay, “İznik gölü ekolojik ve biyolojik olarak uzun yıllardır tehdit altında. Şu anda göl kalitesi özellikle ilaç kirliliği bakımından 4’üncü sınıf su kalitesine kadar düştü. Acil yönetim planının hayata geçirilmesi gerekiyor, yoksa çok geç kalınacak.  Dünya’nın her yerinde bu tarz göller ve su kaynakları çevresinde zirai ilaç kullanımı kontrollü yapılır. Kimin nerede hangi ilacı kullanacağı bellidir. Bizim de yasalarımız buna uygun ama kontrol anlamında ciddi bir sıkıntı var” diyerek yetkilileri uyarmıştı. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X