Sudan Cumhurbaşkanı El Beşir Sevakin Adası’nı Türkiye’ye verdi!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın isteği üzerine yeniden inşası amacıyla Sevakin Adası, Sudan tarafından Türkiye’ye tahsis edildi.

Sudan Cumhurbaşkanı El Beşir Sevakin Adası’nı Türkiye’ye verdi!

Erdoğan, dün Sudan’da ziyaret ettiği Sevakin Adası’nın durumunun kendisini üzdüğünü belirterek, Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir’den adanın Türkiye’ye tahsis edilmesini istedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Böyle bir tahsis yapar da hemen biz burada işe başlarsak, bu adayı yeniden aynı resimlerdeki gibi ihya ederiz, inşa ederiz ve Sudan artık bununla iftihar eder” dedi.

Beşir de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talebini kabul ederek, adanın yeniden inşa edilmesi için Türkiye’ye tahsis etti.

“KESİLEN SAKAL ÇOK DAHA GÜR BİTER”

Erdoğan, “Burayı inşa ve ihya ne demek biliyor musunuz? Burayı yerle bir edenlere şu cevabı vermiş olacağız. Siz geldiğiniz buraları yerle bir ettiniz. Sizin o buraları yerle bir etmeniz, bizim sakalımızı traş etmeye benzer. Unutmayın ki biz burayı öyle bir inşa ve ihya edeceğiz ki kesilen sakal çok daha gür biter, siz bunu göreceksiniz.” dedi.

fwefkjbrgreg.jpg

SEVAKİN ADASI’NIN ÖNEMİ

Sudan’ın kuzeydoğusunda Kızıldeniz kıyısında bulunan Sevakin Adası 1517’de Yavuz Sultan Selim’in Mısır’ı fethi ile Türk topraklarına katıldı.

1882’de Mısır’ın İngilizlerce işgaliyle fiilen Türk denetiminden çıkan kent, 24 Temmuz 1923 tarihli Lozan Antlaşması’nın 17. maddesi uyarınca kesin olarak İngiliz idaresinde Mısır’a bırakıldı.

Sudan’ın İngiliz-Mısır idaresinden 1956 yılında bağımsızlığını kazanması ile, Suakin de Sudan topraklarının bir parçası oldu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X