Sultan Alparslan’ın mezarı bulundu mu?

Türklere Anadolu’nun kapılarını açan Malazgirt fatihi Büyük Selçuklu Sultanı Alparslan’ın türbesini ortaya çıkarmak için Türkmenistan’ın Merv kentinde Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından yürütülen kazılarda önemli bulgula

Sultan Alparslan’ın mezarı bulundu mu?

Kazı çalışmalarının eş başkanlarından Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Eravşar, mezar yerinin araştırılması için görevlendirilen bilim kurulunun ardından Ortaçağ kaynaklarını incelediklerini söyledi.

Eravşar, “Dönemin kaynakları Sultan Alparslan’ın cenazesinin Merv’e getirilip, Cuma Camii’ne defnedildiğini gösteriyor. Acaba hangi Cuma Camisi’nde mevta bulunuyor? Çünkü Merv’de 3 tane Cuma Cami’si var. Beni Mahan, Mescid-i Atik ve Macan Cuma Cami’sinde incelemeler yaptık ve türbenin Macan’da olabileceğini fark ettik’ dedi.

TÜRBE, MACAN CUMA CAMİSİ’NDE

Alandaki topografik özellikler ve yüzeydeki bulguları dikkate alarak, geçen mayıs ayında kazıya başladıklarını anlatan Eravşar, şöyle konuştu: “Alanın güney doğu kısmında yoğunlaştık. Çalışmalar sırasında bölgede bir önemli bir Selçuklu yapısına ait olduğunu düşündüğümüz çini ve mimari parçalar bulundu. Bunların içerisinde bir kitabe parçası var ki bu bizi heyecanlandırdı. Ancak ne yazık ki kırılmış, tahrip olmuş. İlerleyen yıllarda ve kazılarda bu kitabenin diğer parçalarını bulursak, en azından bu yapının mimari kimliği ve türbenin bu yapının içerisinde nerede olduğu sorusu cevaplanmış olur. Önümüzdeki yıllarda bulacağımız diğer bulgularla bilgilerle desteklersek, Alparslan’ın türbesine çok yaklaştığımızı söyleyebiliriz. Yer yer 12 metre yüksekliğinde toprak tabaka var. 47 açma yaptık ama türbeyi ortaya çıkarmak için yıllara ihtiyacımız var.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X