‘Sultan Mehmed’i Fatih yapan Bursa’dır’

Osmangazi Belediyesi tarafından bu yıl 12’incisi düzenlenen Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nın Fethi Şenlikleri, ‘Fatih Sultan Mehmed ve Dönemi Sempozyumu’nun açılış oturumu ve ‘Fatih-Avrupa’nın Kaderini Değiştiren Adam’ sergisi ile başladı.

‘Sultan Mehmed’i Fatih yapan Bursa’dır’

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın ev sahipliğinde Soğanlı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen Fatih Sultan Mehmed ve Dönemi Sempozyumu’nun açılışı büyük ilgi gördü. 

 

Açılış törenine Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, AK Parti Bursa Milletvekili Cemalettin Kani Torun, AK Parti Sakarya Milletvekili Mustafa İsen, Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, Prof. Dr. Mehmet Kalpaklı, Osmanlı hanedanı ailesinden Orhan Osmanoğlu ve çok sayıda davetli katıldı. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Başkan Dündar, Osmangazi Belediyesi olarak, 690 yıl önce gerçekleştirilen Bursa’nın fethedilişini 12 yıldır düzenledikleri ‘Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nın Fethi Şenlikleri’ ile günümüze ve gelecek nesillere aktarmaktan dolayı büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.

Her yıl Bursa’nın fetih coşkusunu, Nisan ayı süresince düzenlenen çeşitli etkinliklerle yaşadıklarını dile getiren Başkan Dündar, “Gerçekleştirdiğimiz bu etkinlikler arasında Bursa ile ilişkili olan Osmanlı padişahlarının hayatı ve dönemlerinin anlatıldığı sempozyumlar büyük önem arz ediyor. Bursa’da yaşamış olan 6 Osmanlı padişahını sempozyumlarda inceleyerek kitap haline getirdik. Daha önce düzenlenen sempozyumlarda aktarılan bildiriler doğrultusunda kitap oluşturuyorduk. 

Artık bildirileri sempozyumdan önce toplayarak kitaplarımızı basıyor ve sempozyum sırasında hazır hale getiriyoruz. Bursa’da yaşamış olan 6 padişahımızı bitirdik. Bu sene Bursa’da doğan ve yetişen Fatih Sultan Mehmed’i ele alıyoruz. Bu yılki sempozyumda Fatih Sultan Mehmed’in hayatını konu olarak belirlediğimizde Fatih Sultan Mehmed’in Bursa ile alakasının olmadığını söylediler. Sultan Mehmed, Bursa’da doğup yetişmiştir. Mehmed’i, Fatih yapan Bursa’dır” dedi. 

“FATİH FEVKALADE BİR ŞAHSİYETTİR”

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan da, “Fatih Sultan Mehmed’i fevkalade bir şahsiyet olarak nitelendirebiliriz. Bugün bile bu önemli lideri sürekli konuşuruz” diye konuştu.

AK Parti Sakarya Milletvekili Mustafa İsen de, “Fatih Sultan Mehmed, Osmanlı Devleti’ne imparatorluğun kapılarını açan liderlerin başında gelir” dedi.

 

Osmangazi’yi Anma ve Bursa’nın Fethi Şenlikleri kapsamında bu yılki etkinliklerden bir tanesi olan ‘Fatih-Avrupa’nın Kaderini Değiştiren Adam’ Sergisi de Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın katıldığı tören ile vatandaşların izlenimine sunuldu. Bu arada bugün saat 16:00 da yapılması planlanan fetih yürüyüşünün güvenlik kurulunun almış olduğu karar gereği iptal edildiği belirtildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X