Süper Ay’ı kaçırmayın

Ay tutulması bu kez ‘Süper’ olacak onu böyle yapansa Ay’ın Dünya’ya en yakın olduğu andan gerçekleşmesi. Peki Süper Ay tutulması ne zaman, saat kaçta gerçekleşecek? İşte ayrıntılar…

Süper Ay’ı kaçırmayın

Süper Ay, 2019 yılında ilk kez gerçekleşecek. Çıplak gözle gökyüzüne bakanlar Ay’ın Dünya’ya her zamankinden daha yakın ve daha büyük olduğunu gözlemleyebilecek. İşte 3 soru ve cevapta Süper Ay hakkında bilinmesi gerekenler…

SÜPER AY TUTULMASI NEDİR?

Ay, Dünya’ya en yakın noktaya ulaştığında yüzde 14 daha büyük ve yüzde 30 daha parlak gözüküyor. Ay tutulması da Dünya’nın Güneş ile Ay’ın arasına girip, Ay’ın üzerine gölgesinin düşmesiyle oluyor.Süper Ay tutulması da bu iki olayın aynı anda meydana gelmesiyle yaşanıyor.

Süper Ay tutulması sırasında, Dünya’nın arkasından gelen Güneş ışınlarının Ay’ı kızıla boyaması nedeniyle bu olaya ‘Kızıl Ay tutulması’ ya da ‘Kanlı Ay tutulması’ da deniyor.

TÜRKİYE’DEN İZLENEBİLİR Mİ?

İstanbul saati ile 18.20 civarında doğu yönünde net bir şekilde görülebilecek olan Süper Ay, ilerleyen saatlerde güneydoğu yönüne doğru yükselmeye başlayacak. Süper Ay olarak adlandırılan bu doğa olayında Ay, sıradan görünümüne nazaran yüzde 14 daha büyük ve yüzde 30 daha parlak görünecek.

NASA gökbilimci Mitzi Adams resmi blogunda, “Bu gecenin Süper Ayı’nı izlemek için, batıdaki Güneş battığında doğuda yükselen ayı arayın. Ay battığında son derece büyük görünecektir.” Açıklamasında bulundu. Bir sonraki Süper Ay, 19 Mart tarihinde görünecek.

Ocak ayında bir Süper Ay daha meydana geldi, ancak Ay tutulması ile aynı zamana denk geldiğinden, görülen kırmızımsı bir renk tonuna döndü ve Süper Kanlı Kurt Ay adı verildi.

SÜPER AY NEREDEN İZLENEBİLİR?

Süper Ay’ı izlemek isteyenler şehir dışındaki ormanlık arazileri tercih etmeli. Ayrıca hava durumu da Süper Ay’ın gözlemlenme durumuna etki eder. Gökyüzü az bulutlu ya da bulutsuz olduğu takdirde Süper Ay net gözlemlenebilir. Hava kirliliğinin az olduğu yerlerde ise daha iyi gözlem şansı elde edilebilir.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X