Sürekli yorgun ve sinirli mi hissediyorsunuz?

Çabucak kızıp bağırmaya başlar mısınız? Sebebi vücudunuzdaki hormonları salgılamaktan sorumlu böbrek üstü bezleriniz olabilir. İşte bu durumdan kurtulma yolları!

Sürekli yorgun ve sinirli mi hissediyorsunuz?

Böbreküstü bezi rahatsızlığı belirtileri

Sürekli yorgun ve sinirli mi hissediyorsunuz? Sebebi böbreküstü bezleriniz olabilir Son 6 ayda bu semptomlardan herhangi birini yaşadınız mı? 

• Sürekli olarak bir işten diğerine koşuyormuş gibi hissetmek

• Yorgun ama sinirli hissetmek

• Çabuk kızmak ve bağırmak

• Uyumadan önce zorluk çekmek veya uykunuz varken gelen bir enerji yüzünden gece geç saatlere kadar oturmak

• Uykunuzun sürekli bölünmesi

• Dikkat dağınıklığı

• Yemeklerden sonra tatlı yeme isteği

• Karın bölgesinin genişlemesi

• Egzama gibi deri rahatsızlıkları

• Kemik kaybı

• Yüksek tansiyon veya çarpıntı

• Yüksek kan şekeri

Bu semptomlardan 3-5 tanesini yaşıyorsanız böbreküstü bezlerinizde bir sorun olabilir.

Uzak durmanız gerekenler

Sürekli yorgun ve sinirli mi hissediyorsunuz? Sebebi böbreküstü bezleriniz olabilir Böbreküstü bezlerinin sağlıklı olabilmesi için stres yapıcı besinlerden uzak durmanız gerekir.

Kafein

Sürekli yorgun ve sinirli mi hissediyorsunuz? Sebebi böbreküstü bezleriniz olabilir Kafein kortizolü yükseldir ve hücrelerin insülin hassasiyetini azaltır. Çoğumuz kafeini yavaş sindiririz ve bu yüzden akşam rahat uyuyabilmek için günde 200mg’dan daha fazla kafein almamamız gerekmektedir. Elbette, hiç almamak en idealidir.

İyi uyumak, böbreküstü bezlerinin sağlığı için zorunludur.

Şeker ve yapay tatlandırıcılar

Sürekli yorgun ve sinirli mi hissediyorsunuz? Sebebi böbreküstü bezleriniz olabilir Şeker yemek kan şekerini önce arttırıp, sonra hızla düşürür. Bu etki eğer böbreküstü bezlerinizde sorun varsa daha yüksek seviyelerde görülebilir. Kortizol ve kan şekeri arasındaki ilişki yüzünden, kan şekerinizin durumunu kötüleştirip aynı anda böbreküstü bezlerinize daha fazla zarar vermenize sebep olan bir döngüye girebilirsiniz.

Intoleransınız veya hassasiyetiniz olan besinler

Sürekli yorgun ve sinirli mi hissediyorsunuz? Sebebi böbreküstü bezleriniz olabilir Hassasiyetinizin olduğu besinleri tüketmek vücudun stres seviyesini arttırır. Kişiden kişiye değişmekle beraber mayalı gıdalar, glüten içeren unlu ürünler, kakao, sütlü ürünler gibi hassasiyet yaratan besinlerin çoğu bağımlılık da yapar. Bunları diyetinizden çıkarmak için demir bir iradeye sahip olmanız gerekebilir.

Hangi besinlere hassasiyetinizin olduğunu bilmiyorsanız bir uzmanla görüşmeniz faydalı olabilir.

Yemeniz gerekenler

Sürekli yorgun ve sinirli mi hissediyorsunuz? Sebebi böbreküstü bezleriniz olabilir Bazı gıdalar böbrek üstü bezlerinin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.

Temiz, besleyici proteinler tüketin.

Sürekli yorgun ve sinirli mi hissediyorsunuz? Sebebi böbreküstü bezleriniz olabilir Her gün sizin için yeterli miktarda protein tüketmeye özen gösterin. Günlük protein ihtiyacınızı kilonuzdan yola çıkarak basit bir şekilde hesaplayabilirsiniz:

Orta derecede aktif bir yetişkinseniz, protein ihtiyacınız: 

Kilonuz (kg) X 0,80 = gram

Örneğin kilonuz 70 kg ise, günde 70 X 0,80 = 56 gram proteine ihtiyaç duyarsınız.

Eğer aktif şekilde spor yapıyor ve kas geliştirmeye çalışıyorsanız, yaptığınız spor türü ve hedeflerinize göre katsayıyı kilo başına 1-2 gram arası bir değere çıkartmanız gerekir. 

Protein ihtiyacınızı bitkisel kaynaklardan (kinoa, baklagiller, kabuklu yemişler…) veya balık, serbest dolaşan, hormon ve antibiyotik kullanılmamış tercihen organik et, tavuk, yumurta gibi kaynaklardan sağlayın. 

Sağlıklı yağlar tüketin

Sürekli yorgun ve sinirli mi hissediyorsunuz? Sebebi böbreküstü bezleriniz olabilir Tercihen soğuk sudan gelen ve düşük cıva barındıran somon, sardalya gibi deniz balıklarına ağırlık verin. Avokado, hindistan cevizi yağı veya ekstra bitter çikolata da tüketebilirsiniz.

 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X