Suriye ordusu da hedefte

ABD,Türkiye ve Ürdün’ün eğittiği muhalifleri korumak için Obama adım attı. Muhalifleri korumak için IŞİD ve gerekirse Esad güçleri vurulacak. Rusya karara sert tepki gösterdi.

Suriye ordusu da hedefte

ABD yönetimi eğit-donat programı kapsamında Suriye’ye gönderilen muhalif grupları IŞİD ve gerektiğinde Esad yönetimine karşı koruma kararı aldı .

 

Bu kapsamda ABD Başkanı Barack Obama, Suriye’ye dönen muhalif savaşçıları, IŞİD ve olası Esad rejimi saldırılarından, hava operasyonlarıyla korumak için emir verdi. Obama’nın emri üzerine ABD savaş uçaklarının geçen cuma eğitim programına katılanları hedef alan gruplara hava saldırıları düzenlediği bildirildi. Washington’ın IŞİD’e karşı savaşmak için eğittiği muhaliflere, Esad ordusunun saldıracağı ihtimali göz önünde bulundurmadığı, ancak buna rağmen Suriye ordusunun müdahale etmesi durumunda, ABD’nin anında karşılık vereceği belirtildi.

MOSKOVA’DAN TEPKİ

Ancak ABD’nin eğit-donat programındaki muhaliflere hava koruması sağlayacağı yönündeki haberlere Rusya tepki gösterdi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, muhaliflere hava desteği sağlanırken rejim güçlerinin de hedef alınması halinde Esed yönetiminin IŞİD ile mücadelede zayıflayacağı iddiasında bulundu. Peskov gazetecilere yaptığı açıklamada, ‘Moskova defalarca bunu dile getirdi, Suriye muhalefetine maddi, manevi ve askeri her türlü yardım ülkedeki durumu daha da istikrarsızlaştıracaktır’ dedi.

 

ÇÖZÜM ARAYIŞI

 

Rusya, Amerika ve Suudi Arabistan dışişleri bakanları Suriye’de siyasi çözüm ve terörle mücadele için Katar’da bir araya geldi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Katar’a giderek Amerikalı ve Suudi Arabistanlı meslektaşları ile Suriye krizinin barışçı yollarla çözümü ve terörle mücadele konularında görüşeceğini açıkladı.

Moskova’nın planının Amerika ve Suudi Arabistan tarafından onaylandığını, Suriye yönetiminin de bunu olumlu karşıladığını belirten Rus diplomatik kaynakları, söz konusu planın Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Amerikan Dışişleri Bakanı John Kerry tarafından Doha’da görüşüleceğini söyledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X